Városlista
2020. október 29, csütörtök - Nárcisz

Hírek

2012. Május 12. 07:05, szombat | Külföld
Forrás: OrientPress

Az iraki és a görög hírek tartják egyensúlyban a kőolaj árát

Az iraki és a görög hírek tartják egyensúlyban a kőolaj árát

Még mindig mélyben vannak a nyersanyagárak. 95 és 97 dollár közötti sávban mozog most is az amerikai könnyűolaj ára, míg a Brent 112 dollár alatt van.

Görögországban még a mai napon sem sikerült kormányképes koalíciónak alakulnia: a belpolitikai bizonytalanság a hitelválság erősödését idézheti elő, ami végső soron a kőolaj árának további esését válthatja ki.

A déli állam jelenlegi helyzete csak erősíti azokat a kételyeket, melyek szerint Athén nem lesz képes tartani a 2010 májusa óta megkötött két pénzügyi segélycsomag feltételeit. Piaci elemzők szerint az eurozóna stabilitásával kapcsolatos kételyek a kőolaj iránti keresletet lenyomhatják, míg ezzel párhuzamosan a dollár megerősödne, összességében pedig a kőolaj árfolyama még mélyebbre süllyedhet.

Az amerikai kőolajkészletek a múlt héten további 3,65 millió hordóval nőttek, így a teljes készletállomány 379,5 millió hordóra tehető jelenleg, amely 1990 áprilisa óta a legmagasabb szint. Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának tegnapelőtt tett bejelentése szerint az átlagos benzinfogyasztás a május 4-vel végződő négy hét során 0,5 százalékkal, napi 18,7 millió hordóra esett vissza – ez 0,8 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi adat.

Közben Irak 2015-ig olajkitermelésének megduplázására készül, így át kívánja venni a második helyet Irántól az OPEC-tagállamok között. Irak jelenleg olyan ütemben termel kőolajat, mint amilyenre legutóbb csak Szaddam Husszein 1979-es hatalomra kerülésekor volt példa. A gyorsuló kitermelésben nagy szerepet játszik több nemzetközi vállalat – például az Exxon Mobil és a BP – közreműködése is. Az ország április hónapban 3,03 millió hordónyi nyersolajat bányászott napi szinten, míg a perzsa ország kitermelése napi 3,2 millió hordóra csökkent - írták a Quaestor elemzői.

A növekvő líbiai, szaúd-arábiai és iraki kitermelések eloszlatni látszik azt a félelmet, mely szerint az Európai Unió július elsején kezdődő embargója mérsékelni fogja a globális kínálatot.Az OPEC tagállamainak képviselői a következő hónapban Bécsben kívánnak összeülni az olajkvóták egyeztetéséről. „A jelenlegi olajárak elfogadhatóak, és nem sértik a világgazdaságot” – nyilatkozta tegnap Abdul Kareem al-Luaibi, Irak olajügyi minisztere.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 28. 16:07, szerda | Külföld

Háborús bűnökkel gyanúsított egykori katonákat fogtak el Boszniában

Háborús bűnök gyanújával két egykori boszniai szerb katonát fogtak el a hatóságok a nyugat-boszniai Banja Luka közelében kedden - közölte internetes oldalán a Nezavisne Novine című boszniai napilap.

2020. Október 28. 11:06, szerda | Külföld

Meghekkelték és elcsúfították Donald Trump hivatalos honlapját

Meghekkelték és elcsúfították Donald Trump kampányának hivatalos honlapját - jelentette be az amerikai elnök újraválasztási kampánytörzse kedden.

2020. Október 28. 09:05, szerda | Külföld

Már csaknem 44 millió fertőzöttet tartanak nyilván a világon

Világszerte már 43 907 193 ember fertőződött meg koronavírussal, a járvány halálos áldozatainak száma 1 166 240, a gyógyultaké pedig 29 731 128 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerda reggeli adatai szerint.

2020. Október 28. 05:00, szerda | Külföld

A cseh kormány meghosszabbítaná a szükségállapotot

A cseh kormány felkéri a képviselőházat, hogy hagyja jóvá a szükségállapot egy hónappal való meghosszabbítását - közölte a kormány rendkívüli keddi ülése után Andrej Babis miniszterelnök.