Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. December 21. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az indokolatlan antibiotikum-szedés szövődményekhez vezethet

Az indokolatlan antibiotikum-szedés szövődményekhez vezethet

Az antibiotikumok hatástalanok a légúti fertőzések miatti tartós köhögéssel küzdőknek - olvasható a The Lancet című szakfolyóirat jelentésében. A statisztikai adatokat kétezer, 12 európai országból származó résztvevő egészségügyi naplója alapján készítették el - számol be a BBC. A tanulmány megállapította, hogy a tünetek enyhülése között nem volt különbség az antibiotikumokat és a placebót kapottak között.

Az orvosok ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogyha a tüdőgyulladás gyanúja áll fenn, akkor annak súlyossága miatt nem szabad abbahagyni az antibiotikumok szedését.

Prof Paul Little, a Southampton Egyetem szakembere, a kutatás vezetője elmondta: 'légúti fertőzéssel küzdő betegek esetében az antibiotikumok jótékony hatása nem bizonyított, szedése nem indokolt, mert akár káros is lehet'.

A túlzott antibiotikum-szedés, különösen akkor, hogyha azok adott betegségre nem hatékonyak, rezisztenciához és olyan mellékhatásokhoz vezethet, mint a hasmenés, a hányás vagy a kiütés. Az idősebb embereknél a nem megfelelő antibiotikumos kezelés súlyosabb szövődményekhez is vezethet.

Különösen a mellkasi fertőzéseknél gyakori, hogy indokolatlanul antibiotikumot írnak fel a pácienseknek. A legtöbb mellkasi fertőzést azonban önmagától is meggyógyítja a szervezet.

A tanulmány keretében olyan pácienseket vizsgáltak, akik 28 napon keresztül folyamatosan köhögtek, s akik mellkasi fertőzés, hörghurut gyanújával kerültek orvoshoz. Akik tüdőgyulladás-gyanúsak voltak, azokat a betegség súlyossága miatt nem vonták be a tanulmányba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő