Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Október 07. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Az eddig vártnál szerényebben nő a világgazdaság az idén

Az eddig vártnál szerényebben nő a világgazdaság az idén

Lefelé módosította a világgazdaság idei növekedésére vonatkozó becslését a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a világgazdasági kilátások (World Economic Outlook, WEO) című kiadvány frissítésében, amelyet kedden tett közzé.

E szerint 3,1 százalékos átlagos gazdasági növekedéssel számol a szervezet, ami 0,3 százalékponttal alacsonyabb tavalyinál és 0,4 százalékponttal marad el az áprilisi becsléstől. Jövőre a globális gazdaság 3,6 százalékkal nőhet, ami 0,2 százalékponttal szerényebb az áprilisban vártnál.

Az elemzés alapvető megállapítása szerint a fejlett világban tartósan mérsékelt a növekedés, a feltörekvő országokban pedig öt éve folyamatosan lassul. A fejlett országokra középtávon leselkedő kockázat abból ered, ha a fejlődő és feltörekvő régiókban rosszabbodó helyzet miatt a globális kereslet visszaesik, a feltörekvő országokra pedig abból, ha Kínában "kemény leszállás" következik be, és lassabb, vagy sokkal lassabb lesz a potenciális növekedés üteme. A feltörekvő országoknak meg kell küzdeniük a lassuló növekedés és a keresletélénkítés között feszülő ellentmondással miközben egyre nehezebb feltételek között igyekeznek csökkenteni külső sérülékenységüket.

A fejlett országok körében az idei növekedést az áprilisba becsült 2,4 százalékról 2 százalékra, a feltörekvőknél 4,3 százalékról 4 százalékra rontotta az IMF. Jövőre a fejlett országokban 2,2 százalékos GDP-növekedést prognosztizál az IMF, ami 0,2 százalékponttal kisebb az áprilisban vártnál. A feltörekvő országokban átlagosan 4,5 százalékos gazdasági élénkülés lehet jövőre, kisebb az áprilisban várt 4,7 százaléknál.

Az euróövezetben az IMF idén 1,5, jövőre 1,6 százalékos gazdaságnövekedést vár, ugyanúgy, ahogy áprilisban. A térség gazdasága tavaly 0,9 százalékkal erősödött. Az Európai Unió idei GDP-növekedésére vonatkozó előrejelzését 1,8 százalékról 1,9 százalékra javította mostani jelentésében a szervezet, amely jövőre az áprilisi becsléshez hasonlóan 1,9 százalékos gazdasági növekedést vár.

Az IMF szerint idén 3,8 százalékkal zsugorodik az orosz GDP, ami azonos az áprilisi várakozással, a jövő évi visszaeséssel kapcsolatos előrejelzést 1,1 százalékról 0,6 százalék csökkenésre javította.

Kína gazdaságnövekedése a tavalyi 7,3 százalék után idén 6,8 százalékra, jövőre 6,3 százaléka lassul. Az IMF áprilisban is ugyanezzel számolt.

Az amerikai gazdaság idén 2,6 százalékkal nő, 0,5 százalékponttal kisebb ütemben az áprilisban becsültnél, a jövő évre vonatkozó előrejelzést 3,1 százalékról 2,8 százalékra változtatta az IMF.

A jelentés szerint a kőolaj hordónkénti (159 liter) átlagos világpiaci ára a tavalyi 96,25 dollár után idén 51,62 dollár, jövőre 50,36 dollár lesz.

Az infláció alakulását elemezve a szervezet azzal számol, hogy az jócskán elmarad a jegybanki inflációs céloktól: a fejlett országokban a tavalyi 1,4 százalék után idén 0,3 százalék, jövőre 1,2 százalék lesz a fogyasztói áremelkedés. A feltörekvő országokban az infláció a tavalyi 5,1 százalékról idén 5,6 százalékra változik, jövőre visszatér az 5,1 százalékra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.