Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Szeptember 20. 07:41, kedd | Belföld
Forrás: ELTE

Az amerikaiak 86 százaléka elfogadja a vegyes házasságot

Az amerikaiak 86 százaléka elfogadja a vegyes házasságot

Az amerikai társadalomban az elmúlt ötven évben sokat változott a fehérek és a feketék között kötött vegyes házasságok megítélése a Gallup évtizedek óta folytatott felmérése szerint.

Az első, 1958-as közvélemény-kutatáskor csupán 4 százalék helyeselte egy fehér és egy fekete amerikai házasságkötését. Sőt, először 1997-ben fordult elő, hogy az amerikaiak többsége elfogadta az ilyen frigyet.

A kutatásokból az is kiderült, hogy a feketék mindig is toleránsabbak voltak ebben a kérdésben. 1968-ban már a feketék 56 százaléka elfogadta a vegyes házasságot, ugyanekkor a fehéreknek csupán a 17 százaléka gondolta így. Még 1992-ben is óriási különbségeket tapasztaltak a kutatók. Amíg a feketék 70 százaléka fogadta el a vegyes házasságot, addig ez az arány a fehérek között 44 százalék volt.

A kutatás szerint a fekete-fehér vegyes házasságot az átlagosnál kevésbé támogatják a déli államokban, a republikánusok, a konzervatívok, valamint azok, akiknek nincs felsőfokú végzettségük. A legkevésbé toleráns csoportnak a 65 évnél idősebbek bizonyultak, körükben 66 százalékos a vegyes házasság támogatottság.

A kutatók szerint a vegyes házasság támogatottságának növekedése elsősorban a változó társadalmi attitűdöknek köszönhető. Ugyanakkor nem elhanyagolható a társadalom összetételének változása sem, hiszen az előítéletesebb, kevésbé haladó gondolkodású idősek aránya folyamatosan csökken a felnőtt népességen belül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.