Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Szeptember 17. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az adósságátvállalással fenntartható lesz az önkormányzati rendszer

Az adósságátvállalással fenntartható lesz az önkormányzati rendszer

Az önkormányzatok adósságállományának több mint hatvan százalékát váltotta ki az állam, közölte az összesítést a Nemzetgazdasági Minisztérium. Csaknem kétezer település szabadult meg teljesen vagy nagyrészt a fejlődését is gátló adósságtól. Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnöke a Kossuth Rádiónak elmondta, ezzel fenntarthatóvá válik az önkormányzati rendszer.

Fenntárhatóvá válik az önkormányzati rendszer – a falvaktól a nagyvárosig – a kormány adósságkonszolidációjának köszönhetően, mondta a Krónikának Szita Károly. A Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnöke közölte: egy teljesen új önkormányzati rendszert alakítottak ki az elmúlt években. Hozzátette: a kormány meghallgatta azt a kérést, hogy osszák újra a feladatokat, határozzák meg, mi az önkormányzatok és mi az állam feladata.

A 9400 lakosú Jászapáti városa 2010-ben másfélmilliárd forintos hitelt halmozott fel, de az adósságkiváltásnak köszönhetően mára ez 25 millióra csökkent, tudta meg a Krónika Pócs Jánostól, a település polgármesterétől, aki hozzátette: a rendszerváltás óta ez az intézkedés jelenti a legnagyobb segítséget az önkormányzatoknak.

Pócs János úgy nyilatkozott: a vállalkozók iparűzési adójától a lakosság gépjárműadójáig az utóbbi időben mindent adósságtörlesztésre fordítottak. Abból a pénzből, amiből utakat, járdákat, óvodákat, iskolákat kellett volna építeni, az önkormányzatoknak a hiteleket kellett törleszteniük. Ez a teher végre lekerülhetett a települések válláról.

Az önkormányzatok azért adósodtak el, mert korábban az állam olyan terheket rótt a településekre, melyekhez nem, vagy csak részben biztosított pénzügyi hátteret. Voltak olyan önkormányzatok, amelyek egy idő után nem tudtak önrészt biztosítani a pályázatokhoz, magyarázta Boros Imre közgazdász. Most azonban a bankoknak biztosabb helyen van az adósságuk, kevésbé körülményes azt visszakapniuk, másrészt az össz-államadósság sem nő, ugyanakkor az önkormányzatoknál pénzügyi források szabadulnak fel, amelyekre nagy szükség lesz a következő hétéves európai tervezési periódusban, ezek segítségével önkormányzati kezdeményezésű pályázatok valósulhatnak meg, mondta a közgazdász.

Habár a kormány célja, hogy az adósságkonszolidációt idén lezárja, Boros Imre szerint azonban ez csak jövőre várható - írja a hirado.hu.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár