Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Május 11. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az adósokat sújtja a bíróságok késlekedése

Az adósokat sújtja a bíróságok késlekedése

Noha soron kívüli eljárásban a törvény szerint 15 napon belül ki kellene tűzniük a bíróságoknak a végrehajtási eljárások korlátozására indított perek tárgyalását, sok esetben hónapokig kell várniuk a devizahiteleseknek, hogy a bíróság az eljárás felfüggesztéséről döntsön. A késlekedés miatt az adósok még rosszabb helyzetbe kerülnek, a végrehajtók hónapokra megbénítják életüket - írja a Magyar Nemzet.

Az adósok számára a végrehajtás felfüggesztése azért húsbavágóan fontos, mert amíg a bíróság nem dönt a korlátozásról, addig az adósok havi bérének jelentős részét levonják a végrehajtók, számos esetben a hiteles autóját is kivonják a forgalomból, s előfordul, hogy el is árverezik azt.

Az adósok számára kedvezőtlen helyzet oka az, hogy a devizahitel-szerződés érvénytelenségének megállapításáért indított per nem tiltja a bankoknak, hogy a hitelszerződés alapján végrehajtást kezdeményezzenek. Az adósoknak ezért soron kívül, egy másik pert is indítaniuk kell a végrehajtás korlátozására, azért, hogy amíg a bíróság el nem dönti, érvényes-e a hitelszerződés, addig ne érhesse őket kár.

Az ügyben a lap megkereste az Országos Bírósági Hivatalt, hogy ismerik-e a problémát, illetve mit kívánnak tenni a csúszások megakadályozásáért. Az OBH közölte, a dömpingszerűen egy bírósághoz érkező nagy számú soron kívüli elbírálású ügy okozhat ügytorlódást, és kivételesen késedelmet is. Szerintük ezen esetek egyedi jellegűek, nem gyakoriak. A megkeresésben említett példára, miszerint fél éve késik egy adós ügyének elbírálása, úgy reagáltak: egyetlen konkrét ügy alapján próbálnak alapos tényfeltárást végezni. Utóbbi reakció azért érdekes, mert Handó Tünde, az OBH elnöke lapnak az ügyben feltett kérdésére úgy válaszolt: már a soron kívüli eljárások is sorban állnak a bíróságokon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.