Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2012. Február 09. 14:35, csütörtök | Helyi
Forrás: infoCegléd

Atom-kamion Cegléden

Atom-kamion Cegléden

A Paksi Atomerőmű interaktív kiállítása Ceglédre érkezett.

Szeretnéd tudni, hogyan működik az atomenergia, hogy mi lenne velünk, a Paksi Atomerőmű nélkül, vagy azt, hogyan őrizhetjük meg egészséges környezetünket gyermekeink, unokáink számára úgy, hogy ne kelljen áramhiánnyal küszködnünk, vagy a mainál jóval magasabb villanyszámlát fizetnünk?

Ezekre és még további izgalmas kérdésre is választ kaphatunk, ha ellátogatunk a Paksi Atomerőmű Ceglédre érkezett interaktív kiállítására. Az MVM Csoport, a Paksi Atomerőmű tájékoztató kamionjában személyesen is kipróbálhatjuk, hogyan nőne a villamos energia ára és a környezetterhelés, ha csökkentenék a legolcsóbb és legtisztább áramot előállító atomerőmű teljesítményét. A kiállításon azt is megtudhatjuk, milyen szigorú biztonsági intézkedések mellett működik a paksi erőmű, valamint tájékozódhatunk az olcsó és tiszta atomenergia hosszú távú alkalmazásával kapcsolatos tervekről is.

A kiállítás részei:

  • Szimulátorok segítségével irányíthatjuk az atomerőművet, láthatjuk, hogyan drágulna az áram és hogyan nőne Magyarország károsanyag-kibocsátása, ha nem lenne atomerőmű.
  • Filmet nézhetünk az atomerőmű működéséről és az atomenergiáról;
  • Megismerkedhetünk a világ összes atomerőművével, a közel három évtizede biztonságosan működő Paksi Atomerőmű múltjával és jövőjével, a magyar villamosenergia-hálózattal, valamint Paks és környezete élővilágéval;
  • Tudod mennyi energia kell egy fél órás tévéműsor végignézéséhez? Tekerj egy kört az áramfejlesztő kerékpárral, és kiderül;
  • Végül, de nem utolsósorban most minden kérdésedre őszinte választ kaphatsz az atomerőmű szakembereitől.

A paksi atomerőmű 2009 októberében indította útjára azt a kiállító kamiont, amely az atomerőmű 30 km-es körzetében, a hazai nukleáris létesítmények és nukleárishulladék- tároló helyek szomszédságában lévő települések lakóit tájékoztatta a világ, valamint a hazai nukleáris ipar helyzetéről. A mozgó kiállítás aktualitását az országgyűlés 2009. március 30-i döntése adta, amely zöld utat biztosított az atomerőmű bővítésének előkészítését szolgáló tevékenység megkezdéséhez.

A ceglédi kiállítás helyszíne a Gubody tér.
A kamion február 9-től 13-ig (csütörtöktől szerdáig) állomásozik városunkban. A tárlat hétköznap 8-12h és 13-17h között látogatható. Hétvégén nem lesz nyitva.

A kiállítás megtekintése INGYENES!

Csoportos jelentkezés, érdeklődés:
Papp Ildikó: +36 30 834-7468, 06-1-3292763,
e-mail: ildiko.papp@mahirkiall.hu


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció