Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Szeptember 17. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Átment az alkotmánymódosítás, Székely az ombudsman

Átment az alkotmánymódosítás, Székely az ombudsman

Elfogadta Országgyűlés a tavalyi év eleje óta hatályos alaptörvény ötödik módosítását, amely a Magyar Nemzeti Bankot bízza meg a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletével, lehetőséget adva a jegybank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonására. A parlament egyúttal törölte az alaptörvényből a bírósági ügyáthelyezések lehetőségét – és ombudsmannak választotta Székely Lászlót.

Nem lesz ad hoc adókivetés...
A 260 igen szavazattal, 41 nem és 35 tartózkodás mellett elfogadott módosítás nyomán kikerül az alaptörvényből az a rendelkezés, hogy ha az államnak váratlan fizetési kötelezettsége támad az Alkotmánybíróság vagy nemzetközi bíróság döntése miatt, adót vethet ki ennek finanszírozására.

Az alaptörvény-módosítás október 1-jén lép hatályba. A képviselők emellett a jegybankot bízták meg a pénzügyi közvetítői rendszer felügyeletével, ami előrevetíti az MNB és a PSZÁF összevonását.

és ügyáthelyezés sem
Az ötödik alkotmánymódosítás részeként hétfőn elfogadott változtatás alapján az Országos Bírósági Hivatal elnökének a jövőben nem lesz módja arra, hogy bizonyos ügyek tárgyalására az általános illetékességűtől eltérő, azonos hatáskörű bíróságot jelöljön ki. A parlament a bíróságokról szóló, valamint a büntetőeljárási törvényből és a polgári perrendtartásból már júniusban törölte ezt a lehetőséget. A kormány már akkor jelezte: az Európai Bizottság észrevételei nyomán az alkotmányból is kiveszik az ügyáthelyezés lehetőségét.

Mindenütt kampányolhatnak
A Ház arról is döntött, hogy kampányhirdetéseket ezentúl nem csak a közmédia sugározhat majd, a kereskedelmi televíziók és rádiók azonos feltételekkel, ingyen közölhetik a pártreklámokat.

Új az ombudsman
Az Országgyűlés hat évre az alapvető jogok biztosává választotta Székely Lászlót. Megválasztását a titkos szavazáson 266 képviselő támogatta, 40-en ellene szavaztak, egy szavazat érvénytelen volt. Székely az elmúlt években miniszteri biztosként koordinálta az új polgári törvénykönyv előkészítését, korábban dunai kormánybiztos volt. A döntés értelmében szeptember 25-étől tölti be az ombudsmani tisztséget, miután Szabó Máté mandátuma előző nap lejár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár