Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2023. Október 02. 15:03, hétfő | Helyi

Átadták a megújult Gál József Sportcsarnokot

Átadták a megújult Gál József Sportcsarnokot

Hivatalosan is átadták szombat délután a megújult Gál József Sportcsarnokot.

Perneczky Gábor vezényletével a Ceglédi Fúvós Egylet térzenéjével várták az érdeklődőket a létesítményhez. A hivatalos ünnepség előtt Dr. Csáky András polgármester, Gál Mária, a sportcsarnok névadójának lánya és Magyar László, a Sportmúzeum igazgatója koszorúzta meg Magyarország első birkózó világbajnokának, Gál József emléktábláját.



Ezt követően a sportcsarnok egyházi megáldása következett, Szlaukó-Bobál Orsolya evangélikus lelkész, Szecsődi Péter katolikus plébános, valamint Hánka Levente, Szabó Árpád Csaba, és Ócsai Tibor, református lelkipásztorok közreműködésével.



Az egyházi áldás után vehették hivatalosan is birtokba a lakosok a megújult csarnokot. A sportcsarnok ünnepélyes átadásán Dr. Csáky András polgármester, Földi László országgyűlési képviselő, Ilyés Ferenc, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke és Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára köszöntötte a megjelenteket. A Gál József Sportcsarnok hivatalos átadója a FlipUnit akrobatikus kosárlabda showjával ért véget. A BeActive Night eseményére, a Sportok Éjszakájára várják az érdeklődőket, ahol folyamatos sportprogramokat kínálnak az előre kialakított állomásokon, bent az épületben, a Rákóczi úton, valamint a Gubody-kertben egészen éjfélig.



Dr. Csáky András polgármester köszöntő gondolatai:

Tisztelt Sportszerető Ceglédi Honfitársaim! Hölgyeim és Uraim!

Köszönöm, hogy ilyen sokan elfogadták meghívásunkat és eljöttek, hogy együtt ünnepeljünk, hisz végre elérkeztünk a várva várt naphoz. Hivatalosan is birtokba vehetjük a város megújult, valójában teljesen új, a réginél több mint kétszer nagyobb sportcsarnokát. Köszöntöm államtitkár urat, országgyűlési képviselő urat, a kézilabdaszövetség elnökét, az egyházak képviselőit, Cegléd Város Képviselőtestületének megjelent tagjait és végül, de nem utolsó sorban a számomra legfontosabbakat, Önöket, Cegléd polgárait.

Kedves Barátaim!

A beruházás egészére visszagondolva a főnixmadár mitológiai alakja jut eszembe. A főnix legendája egyszerre lenyűgöző és izgalmas. Egy halott madár hamvaiból történő újjáéledéséről szól a történet. a sportcsarnokról is elmondhatjuk ezt. A feltámasztásában sokan segédkeztek. A felsorolástól most eltekintenék mert valakit vagy valakiket biztosan kihagynék, és annak mindig sértődés a vége. Azért engedjék meg, hogy két személyt mégis kiemeljek, akik nélkül biztos, hogy nem valósulhatott volna meg ez az álom: az egyik Pogácsás Tibor volt belügyminisztériumi államtitkár úr, akinek segítségével 2020-ban újrakezdhettük a beruházást. Ő most külföldi útja miatt nem lehet itt velünk, de távollétében is megérdemel egy nagy tapsot. A másik szermély Banai Péter pénzügyminisztériumi államtitkár, aki mindvégig figyelemmel kísérte az építkezést, és bármikor megakadni látszott, segített túllendíteni a holtponton.

Köszönetem és tiszteletem jeléül szeretnék egy szerény, személyes ajándékot átadni államtitkár úrnak. Nem indítókulcsok vannak a dobozban, és nem is pótköltségvetés, hanem aromás nedűk.

Kedves Barátaim! Hölgyeim és Uraim!

A műszaki átvétel után azt nyilatkoztam a városi televízióban, hogy ez a nap a ciklus legboldogabb napja számomra, hisz Cegléd egy ékszerdobozzal gazdagodott, mely nemcsak sportolóinkat szolgálja, hanem az egész közösséget. Néhány hét múlva reményeim szerint a keringő hangjai csendülnek fel e falak között, s a szalagavató bálokkal gyermekeink, unokáink - a sikeres érettségit követően - elindulnak a nagybetűs élet felé. Megjegyzem, a tűsarkú cipőket, ha lehet, kérném otthon hagyni… Koncertek, vásárok, családi napok színtere lesz újra a csarnok, mely így megtelik élettel.

Kedves Barátaim!

A mai nap kiváló ünnepi kezdet. Ami ma zajlik körülöttünk, ez a későbe hajló este országos jelentőségű. Körünkben köszönthetjük Czene Attila olimpiai bajnokot, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnökét. Jelenléte nem véletlen, hisz az Európai Sporthét országos zárórendezvényének otthonául Ceglédet választották. Ez pedig a mai nap, szeptember 30-a. A központja pedig a városnak most ünnepélyesen átadott Gál József Sportcsarnok.

Ma délután sokan eljöttek, de kéréssel fordulok azokhoz is, akik most nincsenek jelen: kérem a város lakosságát, hogy tekintse magáénak ezt a csarnokot. Vigyázzon rá, és vegye példának ezt az estét, amely megmutatja, hogy itt az élsport csábításán túl az egészséges élethez segítő mozgás alkalmait is megtaláljuk. Mindenkit ide hív, ide vár az új közösségi tér. Akkor lesz igazán a miénk, ha az itt élők veszik birtokba.

Tisztelt Ceglédiek! Kedves Vendégek!

Hadd emlékeztessem Önöket valamire, ami a ceglédiség fontos jelképe: egy névre gondolok. Gál Józsefére. A névre és az életútra. Emléke nélkül Cegléd nem lehetett volna a birkózás városa és nem mondhatnánk jogos büszkeséggel, hogy 23 olimpikonunk közül 7 volt birkózó.

Egy nagyszerű embernek sokszor keserű sorsa van a teljesítmény mögött. A nehéz fuvarosmunka és a család megrázkódtatásai ellenére vállalta a folyamatos edzéseket, és ebben nem állíthatta meg a II. világháború és a szovjet hadifogság sem. Szinte a semmiből emelkedett fel újra, és 1950-ben Svédország fővárosában vereség nélkül ő vívta ki Magyarország első hivatalos kötöttfogású birkózó világbajnoki címét.

Gyermekeinknek, fiataljainknak ajánlom, hogy tanulmányozzák ezt az életutat, hisz jobb a múltból tanulni, mint esetleg a saját bőrünkön - és nem feltétlenül csak a sportban. Örüljünk annak, aminek valóban nagy értéke van számunkra.

Ismételten köszönöm, hogy eljöttek, hogy itt vannak és kívánom, hogy nagyon sokszor lehessünk itt együtt, ezzel is kinyilvánítva, hogy nem a szirénhangokra, hanem a valóban elért eredményekre figyeljünk.

Köszönöm, hogy meghallgattak.

(Fotó: Szokolai Attila)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására