Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Április 29. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál párlatversenyének díjait

Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál párlatversenyének díjait

A tuzséri Gyümölcspárlat Bt. nyerte el a legjobb kereskedelmi főzde címet a 19. Gyulai Pálinkafesztivál Brillante-2018 elnevezésű párlatversenyén szombaton - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A legjobb kereskedelmi pálinka díját is a tuzséri főzde jonatánalma-pálinkája érdemelte ki.

A kereskedelmi főzdék versenyére 22 vállalkozás 209 mintával nevezett.

A legeredményesebb bérfőzde címet idén a Szabolcs Aranya Pálinkaház Bt. érdemelte ki, a legeredményesebb bérfőzető a gyulai Cseke János, magánfőző pedig a kaposvári Kaszás Hajnalka lett. Ők ketten készítették a legjobb magánfőzött és bérfőzetett párlatot is, előbbi Kaszás Hajnalka feketeberkenye-párlata, utóbbi Cseke János beszterceiszilva-párlata lett.

A bérfőzetők és magánfőzők versenyére túlszárnyalta a nevezések száma a tavalyit: összesen 641 minta érkezett Magyarország szinte minden részéről, sőt Szerbiából, Romániából és Izraelből is. Volt, aki egy mintával regisztrált, de olyan is akadt, aki több mint húszfajta párlatot küldött a megméretésre - közölték a szervezők.

Az egyre magasabb minőségű pálinka- és párlatkészítést jelzi, hogy száznál is több aranyérmet ítélt meg a zsűri - tették hozzá.

A díjkiosztón átadták a Békés Megyei Önkormányzat által először 2015-ben meghirdetett Békés megye pálinkája díjat is. Idén négy kereskedelmi főzde nevezett, a győztes a Gyulai Pálinka Manufaktúra Báró Harruckern vadcseresznye-pálinkája lett. A megyei önkormányzat vállalja, hogy egy éven keresztül kétfajta kiszerelésben, kizárólag a bajnok főzdétől, kizárólag ezt a terméket vásárolja meg ajándékozási célra.

A 24 tagú szakmai zsűri vakkóstoláson a párlatok ízét, illatát, textúráját, az összbenyomást és azt pontozta, hogy érezhető-e a mintán az alapanyagként használt gyümölcs karaktere.

Címkék: fesztivál, gyula, pálinka

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.