Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Június 18. 15:01, szombat | Belföld
Forrás: mti/fotók: MTI/Koszticsák Szilárd

Átadták a Budapest-Balaton kerékpáros útvonal első szakaszát

Átadták a Budapest-Balaton kerékpáros útvonal első szakaszát

Új távlatokat adhat a kerékpározásnak a Budapest-Balaton kerékpáros útvonal - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken a Fejér megyei Etyeken.

Gulyás Gergely a fővárosból a Balaton irányába tartó kerékpáros útvonal I. szakasza, a Budapest-Etyek közötti aszfaltút átadó ünnepségén arról beszélt, hogy Etyek a térség egészének fejlődéséből kiemelkedik, a gasztro- és a borturizmus mellett immár a kerékpáros turizmusnak is a központja lett.

A koronavírus-járvány alatt "mindannyian láttuk, hogy milyen jó az, amikor valakinek van lehetősége a szabadban sportolni, és most pedig arra is fel kell készülnünk, itt a háború árnyékában, hogy mi van, ha nincsen olaj. A bicikli mind a kettőre megoldást nyújt" - fogalmazott a miniszter.



Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára, Pest megye 2-es számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője, elmondta, a folyamatosan épülő, 109 kilométer hosszú Budapest-Balaton kerékpárút, amelynek Etyekig tartó szakasza 23 kilométer, azért is nagyon fontos a számára, mert a választókerületéből két települést, Budaörsöt és Biatorbágyot is érinti.

Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára arról beszélt, a kormány azt a célt tűzte maga elé, hogy 2030-ra Magyarország a legélhetőbb országok közé tartozzon. Hozzátette, ennek sok feltétele van, az egyik, hogy miként élik az emberek a mindennapjaikat, hogyan tudnak kikapcsolódni, mit tesznek a szabadidejükben, ezért fontos a kerékpárutak építése is.

Közlése szerint 2010 óta több mint 2000 kilométer kerékpárút épült Magyarországon, de a most átadott szakasz az egyik legjobban várt kerékpárút.

Tessely Zoltán, Fejér megye 3-as számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, a korábban elindított Pannónia Szíve program legfontosabb elemei között több "vonalas fejlesztés" is volt, vasúti, közúti és kerékpáros. Hozzátette, hogy a Budapest-Balaton kerékpáros útvonal további szakasza - a Velencei-tavi kerékpáros kört és az Etyeket Tarjánnal összekötő kerékpárút - mintegy 50 kilométer hosszon fogadhatja majd a kerékpárosokat.

Juhász Zoltán, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. útfejlesztési igazgató-helyettese elmondta, hogy a most átadott 23 kilométeres szakasz Budapest közigazgatási határától Etyek közigazgatási határáig ér. A 2020 márciusában kezdődött kivitelezés során több mint 9 kilométernyi önálló kerékpárút épült.

A NIF Zrt. közleménye szerint a munkálatok során 11,5 kilométeres szakaszon leburkolták a földutakat, táblákat helyeztek ki és felfestették a burkolati jeleket. A 3,3 méter széles kerékpárút mellett 292 fát ültettek el.



"Az elkészült kerékpárútszakaszt 2022 júniusában helyezik forgalomba" - írták.

A fejlesztés a Technológiai és Ipari Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában, az Európai Unió támogatásával, valamint hazai forrásból valósult meg. A kivitelezést a Strabag Építő Kft., a Colas Út Építőipari Zrt., a Colas Közlekedésépítő Zrt. és a KM Építő Kft. végezte nettó 2 649 459 075 Ft értékben - olvasható a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.