Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Szeptember 09. 20:01, hétfő | Külföld
Forrás: orientpress

Átadja vegyi fegyvereit Szíria

Átadja vegyi fegyvereit Szíria

Szíria bejelentette: hajlandó nemzetközi ellenőrzés alá helyezni vegyi fegyvereit. Az ENSZ-főtitkár a BT-hez fordulhat azzal a kéréssel, hogy szólítsák fel Damaszkuszt a vegyi fegyverek megsemmisítésére. Bassár el-Aszad szír elnök ugyanakkor most is tagadja, hogy vegyifegyver-készleteik lennének.

Hajlandó nemzetközi ellenőrzés aláhelyezni vegyi fegyvereit Szíria -idézi a hvg. német Focus.de értesülését. Az ország üdvözli az ennek megfelelőorosz javaslatot - közölte Szíria külügyminisztere hétfőn Moszkvában.

Az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun fel fogja szólítani Szíriát a vegyi fegyverei átadására és megsemmisítésére. Amint megvan az ENSZ-szakértők vizsgálati jelentése azzal kapcsolatban, hogy ilyen fegyvereket vetettek be a szíriai polgárháborúban, Ban Ki Mun az ENSZ Biztonsági Tanácsát arra fogja kérni, hogy ezt követeljék Szíriától.

'Azt fontolgatom, hogy a BT-hez fordulok, megkérve őket, hogy szólítság fel Damaszkuszt vegyi fegyvereik azonnali átadására, hogy meg lehessen semmisíteni őket. Az amerikai külügyminiszter, John Kerry és orosz kollegája, Szergej Lavrov hasonló kérését üdvözli az ENSZ-főtitkár.

Hétfőn Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és szíriai kollégája, Valíd Moallem tárgyalását követően Lavrov azt mondta, arra kéri Damaszkuszt, hogy az amerikai katonai csapást elkerülendő engedje át nemzetközi ellenőrzés alá a vegyi fegyverkészletét, hogy azokat megsemmisíthessék. Azt is hozzátette, hogy reméli, a szír vezetéstől gyors választ kap a kérésre.

'Nem tudjuk, hogy Szíriában hajlandóak lesznek-e erre, de ha abban az országban a vegyi fegyver nemzetközi felügyelet alá helyezése lehetővé teszi a légi csapás elkerülését, mi azonnal bekapcsolódunk a munkába Damaszkusszal együtt' - mondta az orosz diplomácia vezetője. Kijelentette: Moszkva nem csupán a vegyi fegyverek nemzetközi felügyelet alá helyezését, hanem ezt követő megsemmisítésüket is sürgeti, akárcsak azt, hogy Szíria teljes jogú tagként csatlakozzon a Vegyifegyver-tilalmi Szervezethez (OPCW).

Mindeközben Bassár el-Aszad szíriai elnök ismételten tagadta, hogy vegyifegyver-készletük lenne.

Címkék: Szíria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.