Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2012. Április 04. 16:25, szerda | Helyi
Forrás: infoCegléd

Artventura Cegléden

Artventura Cegléden

Utazó környezetvédelmi interaktív tapintható művészeti kiállítás és road show érkezett városunkba.

A Közép-Magyarországi Régió 5 városában megvalósuló program hazánkban egyedülálló rendezvénysorozata a fenntarthatóság, a művészet és a fogyatékosok integrációjának hármas jelszavával, az értékválasztáson alapuló, pozitív gyakorlatokkal szeretne inspirálni. A projekt üzenete az energiatakarékosság, a klímatudatosság terjedése és a megújuló erőforrások nagyobb arányú felhasználása.

A kiállítás célja a művészet eszközeivel felhívni a társadalom figyelmét a fenntartható, környezettudatos és egészséges életforma fontosságára.

A kiállított tárgyak között olyan művek is szerepelnek, mint pl. szemétből készült alkotások, amelyek rendkívül népszerű és érdeklődést kiváltó művészeti formának, az ún. „recycling art”-nak a megtestesítői, melyekkel az anyagtakarékosabb gondolkodás fontosságára kívánják felhívni a figyelmet.

A kiállítás egyik különlegessége, hogy akadálymentesen látogatható fogyatékkal élők számára is. Bejárható kerekesszékkel, a gyengén látók tájékozódását, mozgását pedig Breille-írás, vezetőszőnyeg és korlát segíti, melyet Dr. Varga Szabolcs jogász mesélt rendhagyó vak tárlatvezetésén. A helyszínen audioguide bérelhető, az alkotások pedig kézzel is „megnézhetők”, formájuk, anyaguk megfogható. A tapintható tárlat a gyerekeknek is maradandó élmény.

A tárlat másik részét fotókiállítás alkotja, ahol Tóth István, ceglédi fotós képei láthatóak. A fotók az élővilág szépségeinek bemutatásával arra emlékeztetnek, hogy mit veszíthetünk az ökoszisztéma felelőtlen, határok nélküli kihasználásával.

Hegedűs Ágota köszöntője után a kiállítást Dr. Surányi Dezső Pro Natura-díjas professzor nyitotta meg, majd Árpási Miklós az Artventura egyesület elnöke ismertette a kiállítás lényegét az egybegyűltekkel.

A kiállítás részeként április 18-án környezetvédelmi nyílt napot szerveznek, ahol ismeretterjesztő előadásokat, környezetvédelemmel kapcsolatos aktivitásokat szervezünk a látogatók számára, s rendhagyó vak tárlatvezetésben lehet része a gyereknek.

A kiállítás ingyen megtekinthető a Ceglédi Galériában április 3-tól április 23-ig!

Fotó: Kisfaludi István

További képek a KÉPGALÉRIÁBAN!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció