Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. Szeptember 04. 13:35, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Árhullám jön a Dunán

Árhullám jön a Dunán

Az elmúlt időszak esőzései nyomán árhullám alakult ki a Dunán - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfőn az MTI-vel.

A Duna bajor és osztrák vízgyűjtőin az elmúlt nagyjából egyhetes időszakban területi átlagban is jelentős mennyiségű, 75-125 milliméter csapadék hullott. Ezek hatására jelentős vízszintemelkedés indult meg a Dunán és az alsó ausztriai Duna szakaszokon a vártnál is magasabb árhullám alakult ki.

Vasárnap már sehol nem volt és a következő hat napban sehol nem is várható területi átlagban jelentős csapadékmennyiség. A Dunán érkező kisebb árhullám az alsó-ausztriai szakaszon, Kienstocknál az előre jelzetthez képest némiképp magasabb vízhozammal tetőzött hétfőn kora hajnalban.

Az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság hétfő reggel arról tájékoztatott, hogy a szlovák vízügyi szervek emelik az Öreg-Dunába eresztett vízmennyiséget. Ennek megfelelően az öreg Duna vízállása Dunaremeténél az elmúlt 24 órában több mint 3 métert emelkedett. Dunaremeténél a harmadfokú készültségi szintet (620 centimétert) megközelítő vagy azt meghaladó vízállás is kialakulhat. Nagybajcsnál hétfő reggel (a legalacsonyabb) elsőfokú készültséget rendelték el, a tetőzés azon a szakaszon kedd hajnalban várható.

Az árhullám hatására a szigetközi ártér jelentős része víz alá kerül, egyes területeken gyors és veszélyes áramlások alakulnak ki. Emiatt a vízitúrázás, valamint egyéb, a hullámtérben végzett idegenforgalmi és gazdálkodási tevékenység semmiképpen nem javasolt. Az árhullám tetőzése Budapestnél - a korábbiakban jelzettekkel összhangban - az elsőfokú készültségi szinttől is jelentősen elmaradó vízszinttel a hét közepén várható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk