Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. November 23. 14:05, szerda | Helyi
Forrás: infoCegléd

Apró, téli vendégeskedők

Apró, téli vendégeskedők

Madárcsicsergés télen?

Első hallásra talán hihetetlennek hangzik, hogy ebben a zord évszakban a varjak károgása mellett más madarak énekében is gyönyörködhessünk, a lehetőség azonban a mi kezünkben, jobban mondva ablakunkban, vagy kertünkben van.

A téli madáretetés hálás kötelességünk, ennek a feladatnak azonban sokan különböző kifogások, vagy az egyszerű közöny mögé bújva nem tesznek eleget. Ehhez azonban nem kell más, mint egy csipetnyi környezettudatosság és némi madáreleség.

Ebben az időszakban lehetőségünk nyílik rá, hogy közelebb hozzuk magunkhoz a természetet, és akár közvetlen közelről csodálhassuk annak szépségeit. A télen szűkös táplálékviszonyok közé került madárvilág megsegítésén túl, nem elhanyagolható az, az esztétikai élmény sem, amelyet a madáretetők színes kavalkádja nyújt. Összekötve a kellemeset a hasznossal az ablakból figyelhetjük a szebbnél-szebb kismadarak csemegézését.

Köztudott, hogy télen nem minden madarunk vonul el melegebb tájakra, számos faj itthon marad. Az azonban már kevésbé közismert tény, hogy a tőlünk északabbra fekvő, mostohább téli klímájú területek madarai számára éppen kis hazánk jelenti a melegebb telelő-területet.

Alapszabályok:

• Ha elkezdjük az etetést, azt egész télen folytatnunk kell!
• Kezdjük kis adagokban az etetést!
• Mindig csak egy napra valót tegyünk ki!
• Kenyeret, morzsát énekesmadaraknak soha!

Milyen vendégekre számíthatunk?

Az itthoni etetőinkben leggyakrabban verebeket, különböző cinkefajokat láthatunk majd, de az erdők, parkok, öreg fák, nagyobb kertek környékén gyakori vendég a fekete rigó, a vörösbegy, a különféle pintyfélék vagy a nagy fakopáncs is.

Mibe érdemes tálalni?

A legtöbben ennél a pontnál „véreznek el”. Madáretetőket ma már elég sok helyen készen is vásárolhatunk, de aki érez magában egy kis kerativitást és kézügyességet az saját kezűleg is elkészítheti madáretetőjét.

Nem kell túl bonyolult dologra gondolni. A legegyszerűbb etetők otthon talált hozzávalókból nem több, mint 10 perc alatt elkészíthetőek, de ha ennél egy kicsivel több időt szánunk rá, igazán jópofa, ötletes etetőket is készíthetünk.

Ami fontos, hogy az elkészített madáretető ellenálljon az időjárás viszontagságainak (szél, eső, hó) és elbírja az esetlegesen ráakaszkodó kismadarak súlyát. Lehet, talaj, tálcás, függő, dúc, vagy ablakpárkány etető, a lényeg a rendszeres etetés.

Mit érdemes kínálni?

Kis barátainkat többféle csemegével is csalogathatjuk. Az olajos magvak, az állati zsiradék, vagy a gyümölcs mind-mind megfelelő táplálékot biztosít az élelemhiányban szenvedő madarak számára. Adható a madaraknak ezen kívül főtt rizs, főtt tészta, levesben főtt zöldségek, ezeket elsősorban a rigók és rovarevők fogyasztják.

A madarak gyorsan megszokják és számítanak az etetőhelyek táplálékkínálatára, évről-évre akár messziről is visszatérnek a stabil etetők közelébe telelni, ezért ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását, rengeteg madarat hozhatunk nehéz helyzetbe.

FirKata

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció