Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Január 11. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Anglia a terroristák követlkező célpontja?

Anglia a terroristák követlkező célpontja?

A brit elháritás főnöke szerint Angliában készül tömeggyilkos merényletre az al-Kaida. Nagy-Britanniából hatszáz önkéntes utazott Szíriába, hogy részt vegyen a szíriai és iraki iszlám térfoglalás harcaiban. Ezek közül háromszázan visszatértek, és valószínű, hogy többüket terrorcselekmény végrehajtására képezte ki az al-Kaida.

Andrew Parker, a brit MI5 állambiztonsági szolgálat főnöke ritkán lép a nyilvánosság elé. Most azonban egy szakemberek számára összehívott londoni konferencián mondott beszédet, és ebben hívta fel a figyelmet arra, hogy Angliát jelenleg komoly veszély fenyegeti, a készültségi fokozatot a legmagasabbra kell emelni.

Az elmúlt néhány hónap során a biztonsági szolgálat három tervezett al-Kaida terrorcselekményt hárított el, leleplezte az összeesküvőket, akik teherautóba vagy személygépkocsiba elhelyezett robbanószerekkel hajtottak volna emberek közé valamilyen forgalmas helyen.

Nagy-Britanniából, angol útlevél birtokában, hatszáz önkéntes utazott Szíriába, hogy részt vegyen a szíriai és iraki iszlám térfoglalás harcaiban. Ezek közül háromszázan visszatértek, és valószínű, hogy többjüket terrorcselekmény végrehajtására képezte ki az al-Kaida. Egyéni akciók veszélye is fennáll, fanatizált muszlimok egyénileg is képesek gyilkosságok elkövetésére.

Mint a biztonsági főnök rámutatott, nehezíti az elhárítás működését, hogy Edward Snowden, az amerikai CIA volt fiatal munkatársa, késztetést érzett a lehallgatási módszerek feltárására, és ezzel hatalmas kárt okozott a megelőzésben. Az MI5 mindent megtesz a merényletek elhárítására, de ezen a területen nem biztosítható száz százalékos eredményesség.

A franciaországi tragédia fokozott készültségre int, tehát a brit kikötőkben, repülőtereken és az Eurostar vasút londoni végállomásán növelték a gépkarabélyos rendőrök számát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).