Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Április 26. 10:53, péntek | Helyi önkormányzati
Forrás: infoCegléd

,,Amikor a közbiztonság még kézzel fogható volt a városban…’’

,,Amikor a közbiztonság még kézzel fogható volt a városban…’’

Ülésezett a képviselő testület

Pályázik az önkormányzat a térfigyelő rendszer bővítésére, és hozzájárul a belső strand átépítéséhez, a munkálatok hamarosan el is kezdődnek. Július-augusztusra korszerűsítés miatt bezár a Deák utcai bölcsőde, és idén, úgy tűnik, hogy a közbiztonság is javulásnak indult. Az jelenlévő ellenzéki képviselők szavazataikkal nem támogatták az egyéni képviselői indítványt a rezsicsökkentésről– ülésezett a testület.

Elfogadta a képviselő-testület a rendőrség 2012-es évről szóló beszámolóját. A Városházán Török Csaba ceglédi rendőrkapitány foglalta össze a dokumentumot, elmondta: az a cél, hogy visszahozzák azt az időszakot, amikor a közbiztonság kézzel foghatóbb volt a városban. Szeretnék elérni, hogy a 13 Pest megyei kapitányságból az eredményességi mutatókat tekintve az első három között szerepeljen a ceglédi. Ennek érdekében különösen a betöréses lopásokra és a kerékpártolvajlásokra kell jobban odafigyelni, bár előrelépés már most is van, az év első három hónapjában idén összesen két rablás történt, míg tavaly áprilisig már kilenc. A rendőrkapitány kiemelte, hogy csak a jelentésben szereplő időszak legvégén, decemberben nevezték ki. Több képviselő is megjegyezte, hogy ez az az időszak, amikor bizalmat kell szavazni az új rendőrfőnöknek. 2011-hez képest egyébként a bűncselekmények terén valamennyi mutató romlott, a lopások, rablások száma nőtt a leginkább, a felderítettség pedig csökkent. A közlekedésbiztonság terén azonban javult a helyzet, a város területén egyetlen halálos közlekedési baleset sem történt 2012-ben – derül ki a beszámolóból. Ferenczi Norbert felvetette, hogy a rendőrség a városi kommunikációs csatornákat aktívabban is kihasználhatná a közbiztonság és a lakosság biztonságérzetének a javítása érdekében.

Szintén a rendőrkapitányság vezetője és a járási ügyész, Göblyös Péter jelenlétében döntött a testület arról is, hogy a város pályázatot nyújt be a térfigyelő kamera-rendszer bővítésére. A rendőrség segítségével Cegléd öt kritikus pontját jelölték meg, ahová kamerát szerelnek fel, ehhez a város 2,3 millió forintos önrészére, és 9,5 millió forintos pályázaton elnyert pénzre lesz szükség.

Elfogadta a testület a Kossuth Művelődési Központ és Könyvtár elmúlt öt évéről szóló beszámolót, sőt gratuláltak az intézményvezetőnek, Koglerné Hernádi Ágnesnek a sikeres munkához. Elérte a város azt a célt, amit a két intézmény összevonásától vártak, hogy a kisebb mértékben kelljen hozzájárulni a működtetéshez – mondta Földi László polgármester. Az intézmény öt év alatt 86 millió forint pályázati pénzhez jutott, és jelentős fejlődésen ment keresztül: három új számítógép termet is sikerült létre hozni, megújult a színháztechnika és a kamaraterem, büfét alakítottak ki, felújították a vizesblokkokat. A könyvtárt kifestették, új tárolókat állítottak be. Az informatikai rendszer megfelel a kor követelményeinek, a kölcsönzés pl. otthonról is meghosszabbítható. Megnyílt az ifjúsági könyvtár a gyermekkönyvtárban, és kialakítottak egy EU-s irodát. A Kaszinó befogad egy EU-s projektet, ehhez felújítják a burkolatot és a villamos hálózatot. Az elmúlt öt évet eredményesen zárta az intézmény, a bevétel mindig több volt a tervezettnél. Különösen a gyerekelőadások, -műsorok és -táborok jelentették a húzóerőt, de minden korosztályt sikerült megszólítani.

A testület elé került a város 2012-es évi gazdálkodása is. Az összes bevétel 5,6 milliárd, az összes kiadás pedig 5,4 milliárd forint volt, a bevételek tehát fedezték a kiadásokat. Likvidhitelre végig szükség volt, ezt azonban a törvényes határidőig vissza is fizette a város. A helyi adóbevételek jól teljesültek, ez 1,6 milliárd forintos bevételt jelentett, a költségvetési támogatások 100 százalékban beérkeztek, illetve az állam az év végén 250 millió forinttal biztosította a pénzügyi stabilitást. A kötelezettségeit teljesítette a város, a tartozásállomány záráskor minden idők legjobbika volt – mondta Kárpáti Lászlóné irodavezető. Nagy Tamás (MSZP) képviselő megállapította, hogy a város adóssága még mindig hatalmas, több mint hatmilliárd forintra rúg, ugyanakkor a beruházások drámaian visszaestek, és a város vagyona is nagyban csökkent. Takáts László, a gazdasági bizottság elnöke rámutatott: az adósság a beruházásokból származik, vagyis az nem megy, hogy a beruházások nőnek, az adósság viszont csökken. A jelenlegi városvezetés eleve 4,7 milliárd adósságot örökölt – tette hozzá. Az állami adósságátvállalás azonban sokat javít majd a helyzeten – fejezték ki reményüket. Tárgyalta, végül elfogadta a testület az önkormányzat tavalyi évi belső ellenőrzéséről készült jelentést, a megállapításokat elfogadták, a hibákat kijavították – hangzott el.


Elkészült a város vagyongazdálkodási koncepciója, ennek legfontosabb elemei között a vagyonmegőrzés, az energiatakarékos felújítás, valamint a munkahelyteremtő beruházások ösztönzése. Nagy Tamás kifogásolta, hogy több leromló épület, mint pl. a tiszti klub, vagy a nőtlen tiszti szálló hasznosítása nem szerepel a tervben.

Garanciát vállalt a város arra, hogy a belső strand felújításához szükséges 200 millió forintos önrészt biztosítja, idén és jövőre 100-100 millió forintot. Erre a kivitelezővel való szerződéskötés miatt volt szükség.

Július-augusztusban zárva lesz a Deák utcai bölcsőde, méghozzá felújítás miatt, melynek során az intézményt korszerűsítik és bővítik. Ez idő alatt a Dózsa Gy. utcai bölcsőde, illetve szükség esetén az Ady E. utcai óvoda fogadja a gyerekeket, az étkeztetésről a kórház konyháján gondoskodnak.

A Szabadság tér 2. szám alá költözik a Nevelési tanácsadó, az önkormányzat díjmentesen adja bérbe a szükséges helyet – döntött a testület.

Elfogadták a város jövő évi közvilágításának árajánlatát, az EDF-Démász különböző piaci folyamatoknak köszönhetően a korábbinál kedvezőbb árat tudott kínálni.

Három év változatlan árai után öt százalékkal drágul az önkormányzati tulajdonú lakások bérleti díja.

Kétmillió forinttal járul hozzá az önkormányzat, hogy a Jászberényi úton a Pákozdi Hús és a környező lakosság által használt kútra víztisztító berendezést szereljenek fel, az ott nyerhető víz arzén tartalma a megszigorodott EU normáknak ugyanis már nem felel meg.

Hozzájárulását adta a testület ahhoz, hogy Nagykanizsa városában felállítsák a ceglédi Dózsa György szobor egy másolatát, illetve ahhoz is, hogy a Béke tér 1. szám alatti egyik lakást a bérlője megvásárolja. Az Óvodák és Bölcsődék Gazdasági Hivatalának neve ezen túl Intézmények Gazdasági Hivatala lesz.

Az ellenzéki képviselők nem szavazták meg azt az önálló képviselői indítványt, hogy a képviselő-testület aláírja a Fidesz rezsicsökkentés megvédését célzó gyűjtőívét. Nagy Tamás azt javasolta, hogy inkább az élelmiszerek áfáját csökkentsék 22 százalékkal. Az indítványt benyújtó Hörömpő Annamária erre úgy reagált, hogy ez az MSZP részéről álságos javaslat, hiszen 2006-ban az áfa csökkentésével kampányoltak, majd kormányra kerülve azonnal megemelték azt.

szöveg, fotó: Szokolay Attila

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 01. 10:51, csütörtök | Helyi önkormányzati

Beszámoló döntésekről

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.