Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Május 10. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Adósságrendező lépések jönnek

Adósságrendező lépések jönnek

A devizahitelek problémáit megoldó jogszabály után kerülhet napirendre a magáncsőd kérdése. Több tíz oldalt tesz ki az a törvényjavaslat, amely a családi csődvédelem hazai bevezetéséről szól. A tervezet az adósságkezelő módszer kialakításának indokait, magyarázatát is tartalmazza – így nyilatkozott a Magyar Nemzetnek Rétvári Bence.

A KDNP alelnökének közlése szerint a paragrafusokat a külföldi megoldások tanulmányozása után, a hazai sajátosságok figyelembevételével dolgozták ki.

Mint a politikus elmondta, a kormánypártok voltaképpen két lépcsőben foglalkoznának a lakossági adósságok ügyével. Elsőként a devizaügyeket véglegesen rendező jogszabályról dönthetnek a képviselők. A hiteltörvényről akkor szavazhat az Országgyűlés, ha – az Alkotmánybíróság és az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága után – a Kúria is meghozza a kérdéskörben a maga döntését.

– A legfontosabb feladat jelenleg a banki kölcsönök okozta gondok megoldása, ezután kerülhet napirendre a családi csődvédelem kérdése – fogalmazott Rétvári Bence. – Utóbbi szabályrendszer ugyanis – folytatta a képviselő – nem elsősorban a devizahitelesek megsegítését szolgálná.

A magáncsőd inkább azoknak nyújtana menedéket, akik például hitelkártya-tartozást halmoztak fel, fogyasztási kölcsönnel maradtak el, esetleg a közműszámlákat nem tudják kifizetni. – A családi, más néven fogyasztási csődvédelem eljárása, intézményrendszere tehát a kisebb, két-három milliós adósság kigazdálkodásához kínálna segítséget – mondta az alelnök.

Nyilvánvaló persze az is – tette hozzá –, hogy számos hitelfelvevő számára nem csak a devizakölcsön törlesztése okoz gondot. A megemelkedett részletek családok sokaságának anyagi helyzetét rendítették meg, s az érintettek nem egy esetben más kiadásaikat, például közüzemi számláikat sem tudják időben kifizetni. A lakossági adósságrendezésért hozandó intézkedések már csak emiatt sem válhatnak el élesen egymástól – jegyezte meg Rétvári.

A magáncsőd bevezetéséről szólva a politikus azt mondta: a jogalkotási folyamat vélhetően igénybe vesz bizonyos időt. Elsőként ugyanis meg kell vizsgálni, mennyien szorulnak rá a segítségnek e formájára. Lényeges kérdés az is, a magáncsőd eljárásába milyen állami, közhatalmi szereplők kapcsolódjanak be, milyen szakemberek vegyenek részt a csődvédelmet kérő család pénzügyeinek rendezésében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk