Városlista
2020. szeptember 30, szerda - Jeromos

Hírek

2015. Január 08. 06:00, csütörtök | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Adatkezelés követelésbehajtáshoz – Mit mond a jog?

Adatkezelés követelésbehajtáshoz – Mit mond a jog?

Mit mond a jog abban az esetben, ha egy elévült követelés miatt adja át a tartozó személyes adatait egy behajtó cégnek? Erre válaszol az onlinejogsebesz.hu. Ne feledje joga van kérdezni.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
A történetem dióhéjban a következő: 2006-ban mobiltelefon előfizetést vásároltam. Sajnos ebből, tartozás maradt fent részemre a Szolgáltató felé. Kb. 2007-ig küldték a fizetési felszólító leveleket, azóta semmiféle megkeresés nem történt részükről. 2014 szeptemberében, közjegyzői fizetési meghagyást kaptam, hogy tartozásomat haladéktalanul rendezzem egy ismert követelésbehajtó cég felé. Ezzel szemben, ellentmondást nyújtottam be, arra való hivatkozással, hogy: "...2007 óta, nem volt semmiféle megkeresés a MOBILSZOLGÁLTATÓ részéről, így tudomásom szerint az elektronikus hírközlésről szóló törvény szerint a telefonszámla tartozás a teljesítési határidőtől számított egy év alatt elévül..." (tehát véleményem szerint a Köv. Kezelő esélytelen követelést vett meg). Hetekkel később jött a Járási bíróságtól a végzés, miszerint a pert ellenem megszüntették, mert a behajtó cég nem tudta megfelelően bizonyítani állításaim ellenkezőjét. Kérdésem a következő: Személyes adataimat a SZOLGÁLTATÓ jogosan adta át harmadik fél részére, hiszen ez a tartozás már akkoriban elévült. Valamilyen sérelem ért így engem? Válaszukat várva maradok Tisztelettel.
2014. 11. 17.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!

A hitelező, és a jelen esetben a szolgáltató annak tekintette önmagát, jogosult a követelést engedményezni és ebben az esetben köteles az engedményest olyan helyzetbe hozni, hogy a követelést érvényesíthesse. Az elévülés pedig megítélés kérdése és csak erre való hivatkozás esetén állapítható meg.
Véleményem szerint a jelen esetben is ez történt, így nem látok jogi alapot eljárás indítására.

A kérdésre nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Nádas Gábor ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 30. 18:56, szerda | Belföld

Fémdarabkák miatt kivontak a forgalomból egy süteményt

A Müller Drogéria Magyarország Bt. országosan kivonta a forgalomból és visszahívta a fogyasztóktól a Finom csillagok, kakaós elnevezésű 250 grammos süteményt, mert apró fémdarabkákkal szennyeződhetett

2020. Szeptember 30. 17:07, szerda | Belföld

Október elsején indul az ország megtisztítása

Két hónap tesztidőszakot követően október elsején elindul a Tisztítsuk meg az országot! elnevezésű program részeként az illegális hulladélkerakók felszámolása az országban

2020. Szeptember 30. 14:03, szerda | Belföld

Az autósok az utolsó negyedévben havi matricákkal már jobban járnak

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) az idén is leállítja október elsejével az év hátralevő részére az országos éves matricák értékesítését a viszonteladók körében,

2020. Szeptember 30. 13:02, szerda | Belföld

Teljesítette küldetését a budapesti műszaki egyetem zsebműholdja

Véget ért a műegyetemi fejlesztésű zsebműhold Föld körüli pályán végzett missziója: a SMOG-P a sűrűbb légkörbe érkezve szeptember 28-án megsemmisült - közölte a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME).