Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Március 22. 17:34, csütörtök | Helyi
Forrás: infoCegléd

A világ szomjazik, mert enni akarunk

A világ szomjazik, mert enni akarunk

Ma van a Víz Világnapja

A Víz Világnapját egy 1992-es ENSZ konferencia hívta életre, hogy felhívja a figyelmet a vízkészletekkel való fenntartható gazdálkodásra, és rámutasson az ivóvíz fontosságára.

A Víz Világnapja minden évben más szemszögből vizsgálja a víz szerepét. Tavalyi téma például a városok ivóvízproblémája volt. Az Idei téma a víz és az élelmiszerellátás biztonsága.

Ma 7 milliárd ember él a Földön, akit élelmezni kell, és ez a szám 2050-re 9 milliárd lesz. Statisztikusok szerint minden ember naponta 2-4 liter vizet fogyaszt, ugyanakkor az elfogyasztott élelmiszer előállításához ennél jóval több vízre van szükség. Nézzünk néhány egyszerű, ám elképesztő példát

A Föld teljes vízkészletét 2 milliárd m3-re becsülik, ennek azonban csupán 3% a hasznosítható édesvíz. Az ENSZ becslései szerint a jelenlegi 6,6 milliárd földi lakosból 2,3 milliárd már most sem jut elegendő vízhez és ez a szám egyelőre csak nőni látszik.

Az ENSZ szak-kutatói szerint a fenyegető vízhiány miatt az évszázad végére a víz valóban aranyat fog érni, és annak csak részben lesz a felmelegedés az oka.

Kövessünk egy egészségesebb, fenntartható étkezési formát! Próbáljuk visszaszorítani azoknak a termékeknek a használatát, amelyek működése, vagy elkészítése sok vizet kíván! Tegyünk a botrányos élelmiszer-pazarlás ellen (világszerte az élelmiszerek 30%-a a kukába kerül)! Gyártsunk több jobb minőségű ételt, kevesebb vizet elhasználó technológiával!

Te tudod, hogy valójában mennyi vizet használsz el egy nap?

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció