Városlista
2020. augusztus 10, hétfő - Lörinc

Hírek

2012. Július 20. 14:07, péntek | Külföld
Forrás: MTI

A verespataki aranybánya-beruházás szerződésének nyilvánosságra hozását kéri a román miniszterelnök

A verespataki aranybánya-beruházás szerződésének nyilvánosságra hozását kéri a román miniszterelnök

A verespataki aranybánya-beruházás szerződésének nyilvánosságra hozását kéri a beruházótól Victor Ponta román miniszterelnök, aki ezt egy közösségi oldalon jelentette be pénteken.

A kormányfő jelezte, hogy a hivatalos felkérést az érintett miniszterekkel való egyeztetést követően küldi el a beruházónak, amelynek szerinte nem kellene legyen rejtegetnivalója, ha a koncessziós szerződés valóban Romániát segíti.
Verespatakon és környékén a kanadai-román Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) vegyesvállalat akar aranyat és ezüstöt kitermelni ciántechnológia alkalmazásával.
Ponta hangsúlyozta, hogy korábbi ígéretének megfelelően fel akarja oldani a szerződés titkosítását. Hozzátette: tudatában van annak, hogy sokan megharagszanak rá emiatt, de azt tapasztalta, egyesek egyáltalán nem érdekeltek abban, hogy erről a szerződésről beszéljenek.
Az RMGC pénteki válaszában leszögezte, hogy a társulási dokumentum eddig is nyilvános volt, hiszen elérhető a gazdasági minisztérium honlapján, a kitermelésre feljogosító szerződés azonban titkos, és ennek nyilvánosságra hozásához a romániai törvényes keret módosítása szükséges. "Az RMGC valamennyi hatályos törvényes előírást tiszteletben tart, (...) így a román állam, ha módosítja a törvényes keretet és lehetővé teszi a titkosítás feloldását, akkor az RMGC megteszi azt, tiszteletben tartva a törvényeket, ahogyan eddig tette - olvasható a vállalatnak a Mediafax hírügynökséghez eljuttatott közleményében.
Ponta június elején úgy nyilatkozott, hogy az általa vezetett kormány az őszi választások után akar csak döntést hozni a kitermeléssel kapcsolatban. Korábban kifejtette, hogy a kormányzati döntéshez három előfeltételnek kell teljesülnie, így a beruházónak környezetvédelmi garanciákat kell adnia, újra kell tárgyalnia a szerződést a román állammal, és meg kell szüntetni a projektet övező politikai lobbitevékenységet.
Az előző román kormányok is elégedetleneknek mutatkoztak a szerződést illetően, kifogásolták, hogy a román állam a vegyes vállalatban a részvényeknek csak a 19 százalékát birtokolja.
Az RMGC 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni Verespatakon. A projektet ellenzi Magyarország, valamint számos román és magyar civil szervezet.

Címkék: Románia-gazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 10. 07:07, hétfő | Külföld

Családi viták állnak a tragikus lakóháztűz hátterében a morvasziléziai Bohumínban

Családi viták állnak nagy valószínűséggel a szombati csehországi tragikus lakóháztűz hátterében - mondta Igor Bruzl, a morvasziléziai Bohumín város polgármester-helyettese vasárnap a CTK hírügynökségnek.

2020. Augusztus 10. 05:00, hétfő | Külföld

Három belga tengerparti város nem engedi be az egy napra érkező fürdőzőket

A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a belga tengerpart három népszerű városa, Oostende, Knokke és Blankenberge vezetése úgy döntött, vasárnaptól nem engedi területére lépni az egy napra érkező fürdőzőket

2020. Augusztus 10. 05:00, hétfő | Külföld

Oroszországban 5200 alá csökkent az újonnan fertőzöttek száma

Az elmúlt egy nap alatt 5189-cel 887 536-ra emelkedett Oroszországban az igazolt Covid-19-fertőzöttek száma a vasárnap közölt hivatalos adatok szerint.

2020. Augusztus 09. 07:09, vasárnap | Külföld

Romániában meghaladta a 60 ezret az azonosított fertőzöttek száma

Romániában újabb 1350 embernél mutatták ki a koronavírust az utóbbi 24 órában, ezzel szombaton meghaladta a 60 ezret a járvány kezdete óta eddig beazonosított fertőzöttek száma.