Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Július 20. 14:07, péntek | Külföld
Forrás: MTI

A verespataki aranybánya-beruházás szerződésének nyilvánosságra hozását kéri a román miniszterelnök

A verespataki aranybánya-beruházás szerződésének nyilvánosságra hozását kéri a román miniszterelnök

A verespataki aranybánya-beruházás szerződésének nyilvánosságra hozását kéri a beruházótól Victor Ponta román miniszterelnök, aki ezt egy közösségi oldalon jelentette be pénteken.

A kormányfő jelezte, hogy a hivatalos felkérést az érintett miniszterekkel való egyeztetést követően küldi el a beruházónak, amelynek szerinte nem kellene legyen rejtegetnivalója, ha a koncessziós szerződés valóban Romániát segíti.
Verespatakon és környékén a kanadai-román Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) vegyesvállalat akar aranyat és ezüstöt kitermelni ciántechnológia alkalmazásával.
Ponta hangsúlyozta, hogy korábbi ígéretének megfelelően fel akarja oldani a szerződés titkosítását. Hozzátette: tudatában van annak, hogy sokan megharagszanak rá emiatt, de azt tapasztalta, egyesek egyáltalán nem érdekeltek abban, hogy erről a szerződésről beszéljenek.
Az RMGC pénteki válaszában leszögezte, hogy a társulási dokumentum eddig is nyilvános volt, hiszen elérhető a gazdasági minisztérium honlapján, a kitermelésre feljogosító szerződés azonban titkos, és ennek nyilvánosságra hozásához a romániai törvényes keret módosítása szükséges. "Az RMGC valamennyi hatályos törvényes előírást tiszteletben tart, (...) így a román állam, ha módosítja a törvényes keretet és lehetővé teszi a titkosítás feloldását, akkor az RMGC megteszi azt, tiszteletben tartva a törvényeket, ahogyan eddig tette - olvasható a vállalatnak a Mediafax hírügynökséghez eljuttatott közleményében.
Ponta június elején úgy nyilatkozott, hogy az általa vezetett kormány az őszi választások után akar csak döntést hozni a kitermeléssel kapcsolatban. Korábban kifejtette, hogy a kormányzati döntéshez három előfeltételnek kell teljesülnie, így a beruházónak környezetvédelmi garanciákat kell adnia, újra kell tárgyalnia a szerződést a román állammal, és meg kell szüntetni a projektet övező politikai lobbitevékenységet.
Az előző román kormányok is elégedetleneknek mutatkoztak a szerződést illetően, kifogásolták, hogy a román állam a vegyes vállalatban a részvényeknek csak a 19 százalékát birtokolja.
Az RMGC 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni Verespatakon. A projektet ellenzi Magyarország, valamint számos román és magyar civil szervezet.

Címkék: Románia-gazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.