Városlista
2019. december 10, kedd - Judit

Hírek

2012. Július 20. 14:07, péntek | Külföld
Forrás: MTI

A verespataki aranybánya-beruházás szerződésének nyilvánosságra hozását kéri a román miniszterelnök

A verespataki aranybánya-beruházás szerződésének nyilvánosságra hozását kéri a román miniszterelnök

A verespataki aranybánya-beruházás szerződésének nyilvánosságra hozását kéri a beruházótól Victor Ponta román miniszterelnök, aki ezt egy közösségi oldalon jelentette be pénteken.

A kormányfő jelezte, hogy a hivatalos felkérést az érintett miniszterekkel való egyeztetést követően küldi el a beruházónak, amelynek szerinte nem kellene legyen rejtegetnivalója, ha a koncessziós szerződés valóban Romániát segíti.
Verespatakon és környékén a kanadai-román Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) vegyesvállalat akar aranyat és ezüstöt kitermelni ciántechnológia alkalmazásával.
Ponta hangsúlyozta, hogy korábbi ígéretének megfelelően fel akarja oldani a szerződés titkosítását. Hozzátette: tudatában van annak, hogy sokan megharagszanak rá emiatt, de azt tapasztalta, egyesek egyáltalán nem érdekeltek abban, hogy erről a szerződésről beszéljenek.
Az RMGC pénteki válaszában leszögezte, hogy a társulási dokumentum eddig is nyilvános volt, hiszen elérhető a gazdasági minisztérium honlapján, a kitermelésre feljogosító szerződés azonban titkos, és ennek nyilvánosságra hozásához a romániai törvényes keret módosítása szükséges. "Az RMGC valamennyi hatályos törvényes előírást tiszteletben tart, (...) így a román állam, ha módosítja a törvényes keretet és lehetővé teszi a titkosítás feloldását, akkor az RMGC megteszi azt, tiszteletben tartva a törvényeket, ahogyan eddig tette - olvasható a vállalatnak a Mediafax hírügynökséghez eljuttatott közleményében.
Ponta június elején úgy nyilatkozott, hogy az általa vezetett kormány az őszi választások után akar csak döntést hozni a kitermeléssel kapcsolatban. Korábban kifejtette, hogy a kormányzati döntéshez három előfeltételnek kell teljesülnie, így a beruházónak környezetvédelmi garanciákat kell adnia, újra kell tárgyalnia a szerződést a román állammal, és meg kell szüntetni a projektet övező politikai lobbitevékenységet.
Az előző román kormányok is elégedetleneknek mutatkoztak a szerződést illetően, kifogásolták, hogy a román állam a vegyes vállalatban a részvényeknek csak a 19 százalékát birtokolja.
Az RMGC 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni Verespatakon. A projektet ellenzi Magyarország, valamint számos román és magyar civil szervezet.

Címkék: Románia-gazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 10. 09:49, kedd | Külföld

Lövöldözés történt egy ostravai kórházban, többen meghaltak

Tüzet nyitott egy ismeretlen fegyveres férfi kedd reggel egy ostravai kórházban, a Mladá Fronta Dnes című napilap úgy tudja, hogy a támadó hat embert megölt, majd elmenekült a helyszínről.

2019. December 10. 07:54, kedd | Külföld

Egyre kevesebb cég tartja a korrupciót széles körben elterjedt problémának

Noha a vállalkozásoknak még mindig jelentős hányada - uniós szinten 63 százalékuk, Magyarországon 80 százalékuk - tartja a korrupciót széles körben elterjedt problémának, arányuk uniós szinten 4 százalékkal,

2019. December 10. 07:00, kedd | Külföld

Az elmúlt 25 év legnagyobb hadgyakorlatára készül Európában az Egyesült Államok

Jelentette be ezt washingtoni sajtókonferenciáján Christopher Cavoli altábornagy, az Egyesült Államok Európában állomásozó szárazföldi haderejének parancsnoka.

2019. December 10. 05:00, kedd | Külföld

Ferenc pápa ellátogatott a betlehem-kiállításra, amelynek Magyarország a díszvendége

Ferenc pápa váratlanul felkereste hétfő délután a vatikáni betlehem-kiállítást, amelynek az idén Magyarország a díszvendége.