Városlista
2020. január 21, kedd - Ágnes

Hírek

2012. Július 20. 14:07, péntek | Külföld
Forrás: MTI

A verespataki aranybánya-beruházás szerződésének nyilvánosságra hozását kéri a román miniszterelnök

A verespataki aranybánya-beruházás szerződésének nyilvánosságra hozását kéri a román miniszterelnök

A verespataki aranybánya-beruházás szerződésének nyilvánosságra hozását kéri a beruházótól Victor Ponta román miniszterelnök, aki ezt egy közösségi oldalon jelentette be pénteken.

A kormányfő jelezte, hogy a hivatalos felkérést az érintett miniszterekkel való egyeztetést követően küldi el a beruházónak, amelynek szerinte nem kellene legyen rejtegetnivalója, ha a koncessziós szerződés valóban Romániát segíti.
Verespatakon és környékén a kanadai-román Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) vegyesvállalat akar aranyat és ezüstöt kitermelni ciántechnológia alkalmazásával.
Ponta hangsúlyozta, hogy korábbi ígéretének megfelelően fel akarja oldani a szerződés titkosítását. Hozzátette: tudatában van annak, hogy sokan megharagszanak rá emiatt, de azt tapasztalta, egyesek egyáltalán nem érdekeltek abban, hogy erről a szerződésről beszéljenek.
Az RMGC pénteki válaszában leszögezte, hogy a társulási dokumentum eddig is nyilvános volt, hiszen elérhető a gazdasági minisztérium honlapján, a kitermelésre feljogosító szerződés azonban titkos, és ennek nyilvánosságra hozásához a romániai törvényes keret módosítása szükséges. "Az RMGC valamennyi hatályos törvényes előírást tiszteletben tart, (...) így a román állam, ha módosítja a törvényes keretet és lehetővé teszi a titkosítás feloldását, akkor az RMGC megteszi azt, tiszteletben tartva a törvényeket, ahogyan eddig tette - olvasható a vállalatnak a Mediafax hírügynökséghez eljuttatott közleményében.
Ponta június elején úgy nyilatkozott, hogy az általa vezetett kormány az őszi választások után akar csak döntést hozni a kitermeléssel kapcsolatban. Korábban kifejtette, hogy a kormányzati döntéshez három előfeltételnek kell teljesülnie, így a beruházónak környezetvédelmi garanciákat kell adnia, újra kell tárgyalnia a szerződést a román állammal, és meg kell szüntetni a projektet övező politikai lobbitevékenységet.
Az előző román kormányok is elégedetleneknek mutatkoztak a szerződést illetően, kifogásolták, hogy a román állam a vegyes vállalatban a részvényeknek csak a 19 százalékát birtokolja.
Az RMGC 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni Verespatakon. A projektet ellenzi Magyarország, valamint számos román és magyar civil szervezet.

Címkék: Románia-gazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 21. 10:48, kedd | Külföld

Leégett egy munkásszálló Szibériában, többen meghaltak

Leégett egy munkásszállónak használt faépület a nyugat-szibériai Tomszk megyében, a tűznek tizenegy halálos áldozata van – közölte kedden az Interfax hírügynökség.

2020. Január 21. 07:26, kedd | Külföld

Spanyolországban hárman haltak meg a rossz időjárás miatt

A rossz időjárás három halálos áldozatot követelt Spanyolországban, ahol az erős szél, az eső és havazás miatt több közút járhatatlan és több mint 200 ezer diáknak marad el a tanítás hétfőn.

2020. Január 21. 05:00, kedd | Külföld

Bizonyították az oslói múzeum Van Gogh-festményének eredetiségét

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette.

2020. Január 20. 09:51, hétfő | Külföld

Újabb városokban bukkant fel az új, tüdőgyulladás-vírus Kínában

Pekingben és a dél-kínai Sencsenben is felbukkant az új, tüdőgyulladást okozó vírus, miközben a járvány kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhanban jelentősen megugrott a fertőzöttek száma a hétvégén