Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Április 02. 18:02, csütörtök | Életmód
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A városi kutyák félősebbek, mint a vidékiek

A városi kutyák félősebbek, mint a vidékiek

Finn kutatók mintegy hatezer kutya gazdájának adatai alapján állapították meg, hogy a városi kutyák félősebbek, mint a vidékiek.

A Hannes Lohi, a Helsinki Egyetem állatorvosi karának kutatója vezette tudóscsoport azt ugyanakkor nem tárta fel, mi okozza a más kutyákkal vagy emberekkel szembeni félelmeket, a lehetséges összefüggésekről azonban beszámoltak a Scientific Reports című szaklapban.

Az adatok alapján azt a következtetést vonták le, a városi kutyák félősségével összefügghet az, hogy 7-16 hetes korukban a városi körülmények között kevesebb a kapcsolatuk az állatoknak a fajtársaikkal. A kisebb termetű ebek, mint a csivavák, a megfigyelések szerint sokkal félősebbek, mint a nagyobb kutyák. Ugyanez igaz az ivartalanított négylábúakra is.

A tanulmány szerzői szerint összefüggés lehet a kutya aktivitása és félőssége között. „Azok a kutyák, amelyek ritkán vesznek részt aktív tevékenységekben vagy tréningen, nagyobb valószínűséggel válnak bátortalanabbakká, mint azok, melyek alkalmanként vagy hetente járnak tréningre” – áll a jelentésben.

Különbségeket találtak az egyes fajták között is. A spanyol vízikutya és a shetlandi juhászkutya tűnik a legfélősebbnek, míg a búzaszínű terrier a legbátrabb fajták egyike. A tudósok szerint ez genetikai okokra is visszavezethető.

„A kutatás segíthet, hogy jobb életet biztosítsunk négylábú barátainknak. A kölyökkorban a sokoldalú szocializáció, az aktív élet és a gondos tenyészetválasztás révén jelentősen csökkenthetők kutyánk társas félelmei” – véli Lohi.

Címkék: bátor, félős, kutatás, kutya

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.