Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2012. Január 13. 14:34, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A tévé és az autó növeli a szívinfarktus kockázatát

A tévé és az autó növeli a szívinfarktus kockázatát

A televízió- és autótulajdonosoknál nagyobb eséllyel fordul elő szívinfarktus.

Egy új, 52 országra kiterjedő tanulmány 29 ezer embert vizsgálva megállapította, ennek fő oka a vezetés és a tévénézés okozta mozgásszegény életmód.

A mozgás és a szív-érrendszeri megbetegedések között már számtalanszor megállapították az összefüggést. Az új tanulmány azonban azt is megfigyelte, hogy a könnyű vagy közepes fizikai aktivitással járó munkát végzők, és a szabadidejükben bármilyen mozgásformát gyakorlók esetében jóval alacsonyabb a szívinfarktus kockázata, függetlenül az illető nemétől, életkorától, társadalmi és gazdasági helyzetétől – írja a CBS News.

A kutatás ezzel szemben azt is megállapította, hogy a kemény fizikai munka sem nyújt védelmet az infarktus ellen. A mozgásszegény életmódhoz hozzájáruló autó és televízió pedig önmagában is komoly rizikófaktornak minősül. A vizsgálat kimutatta, hogy mind a televízió, mind pedig az autóval rendelkezők esetében 27 százalékkal magasabb volt az infarktus kockázata azokhoz képest, akik sem autóval, sem pedig tévével nem rendelkeztek.

Ezzel szemben a könnyű vagy közepesen nehéz fizikai megterheléssel járó szakmában dolgozóknál az ülő munkát végzőkhöz képest 11-22 százalékkal volt alacsonyabb a szívinfarktus kockázata.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni