Városlista
2019. december 16, hétfő - Etelka

Hírek

2012. Március 18. 07:07, vasárnap | Belföld
Forrás: mno / MTI

A teknősöket ki védi meg?

A teknősöket ki védi meg?

A mind hevesebb viharok és hosszú aszályos időszakok miatt a Seychelle-szigetek egyre kevésbé számít az olyan ritka fajok paradicsomának, mint az általános klímaváltozás által fenyegetett óriásteknős.

„Az évszakok rendje felborulni látszik. Több eső hullik, és intenzívebben esik, de több a hosszú száraz évszak is. Az éghajlat számos állat táplálkozási és szaporodási módját megzavarja” – adott hangot aggodalmának Rolph Payet Seychelle-szigeteki klímaügyi szakember.

Az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) idén 8,7 millió dollárt (közel 2 milliárd forintnyi összeget) adott a szigetállamnak a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra. Az összeg egy része arra szolgál, hogy segítse a 115 szigetből álló ország 85 ezer lakosát a visszatérő aszályok leküzdésében, a többiből pedig az állatokról kell gondoskodni.

„Egész sor állat van veszélyben, a tengerpartjainkon tojásaikat elhelyező ritka teknősfajoktól a hegyekben elő varangyos békákon át egyes madarakig, mint például a Seychelles-szigeteken honos fekete papagáj” – mondta Payet.

Védettség?

A védetté nyilvánított Aldabra korallzátonyon, amely a fő szigettől, Mahétól több mint 1100 kilométerre található, rendszerint több mint 100 ezer aldabrai óriásteknős élvezi mozdulatlanul a napsütést. A világ egyik legnagyobb teknősfaját kihalás fenyegeti a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint, s a veszélyt csak tovább növelik az éghajlati rendellenességek. Szaporodnak a viharok, nagyobb a dagály, csupa olyan jelenség, amely koptatja a partokat. A tenger felmelegedése tönkreteszi a korallzátonynak a halak számára élelmet biztosító és a partot a hullámoktól védő gátjait.

Az Aldabra korallzátony csak néhány méterre emelkedik ki az Indiai-óceán türkizkék vizéből, így az a veszély fenyegeti, hogy egy napon a víz színe alá kerül a ma még rajta menedéket találó teknősökkel együtt.

Vadászat

„Nem csak az aldabrai teknősök vannak veszélyben – magyarázta David Rowat, a Seychelle-szigeteki tengervédelmi társaság munkatársa, aki más teknősfajokat, például a hawksbill teknősöket tart megfigyelés alatt. – Időtlen idők óta vadásszák a hawksbill teknősöket, hogy ékszereket készítsenek a páncéljukból. Nincsenek sokan, de az itteni populáció az ötödik legnagyobb a Földön, meg kell védenünk őket.”

A klímaváltozás külön veszéllyel jár e teknősökre, amelyeknek az a sajátosságuk, hogy többségükben szinte csak nőstények kelnek ki a tojásokból, ha azokat túlságosan sok napfény éri, veszélyeztetve így a faj szaporodását. A rendkívül heves viharok pedig homokágyukkal együtt söprik el a lerakott tojásokat. Rowat elmondta, hogy ha rájuk bukkannak, igyekeznek a dagály szintjénél magasabbra áthelyezni a tojásokat, de a hirtelen vízszintemelkedéssel szemben ez sem segít.

Gondoskodás

Az ENSZ-támogatás hosszabb távú megoldásokat is lehetővé tesz. A part megóvására facölöpöket terveznek felállítani, fákat telepítenek az erózió megelőzésére, újratelepítik a korallokat vagy ellenállóbb korallfajt telepítenek helyükre.

Külön gondoskodnak a Vallée de Mai természetvédelmi területen élő ritka fajok – többek között a bülbül madár, a szürke fejű repülő róka nevű ritka denevérfaj és a Seychelle-szigeteki gekkó – védelméről.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 15. 18:02, vasárnap | Belföld

Kötet jelent meg a Muzsikál az erdő rendezvénysorozatról

A Muzsikál az erdő rendezvénysorozat 15 évére tekint vissza fotók és élménybeszámolók segítségével az a kötet, amelyet december 20-án mutatnak be Taron.

2019. December 15. 16:01, vasárnap | Belföld

A TEK biztosítja a legnagyobb fővárosi adventi és karácsonyi vásárokat

A Terrorelhárítási Központ (TEK) biztosítja a legnagyobb fővárosi adventi és karácsonyi vásárokat.

2019. December 15. 14:09, vasárnap | Belföld

Letartóztatták és házi őrizetbe helyezték a tinédzser budai fegyveres rablókat

Két fiatal letartóztatását és két másik bűnügyi felügyeletét rendelte el a Budai Központi Kerületi Bíróság a fiatalkorú budai fegyveres rablók közül fegyveresen, csoportosan, bűnszövetségben elkövetett rablás miatt.

2019. December 15. 11:06, vasárnap | Belföld

Súlyosan megsérült egy barlangtúrázó a Ferenc-hegyi-barlangban

Súlyos balesetet szenvedett egy barlangtúrázó szombaton kora este a budapesti Ferenc-hegyi-barlangban, a 35 éves férfit ötórás mentőakció keretében hozták a felszínre a barlangi mentők