Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Október 07. 14:08, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A tavalyihoz hasonló lehet az idei tojástermelés

A tavalyihoz hasonló lehet az idei tojástermelés

Az előrejelzések szerint a belföldön regisztrált termelésből az idén is 1,1-1,2 milliárd darab tojásra lehet számítani

- közölte a Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének (Tojásszövetség) titkára kedden a pénteki tojás világnap alkalmából tartott online sajtótájékoztatón.
Molnár Györgyi hozzátette, hogy a nagyüzemi tojástermelés az első fél évben 540 millió darabra csökkent, míg a tavalyi év első hat hónapjában 580 millió darab volt.

A tojástermelésből származó árbevétel tavaly 23,12 milliárd forintra mérséklődött - közölte az MTI érdeklődésére a titkár, aki ezt a tavalyi termeléscsökkenéssel és az átlagár mérséklődésével magyarázta.

Az elmúlt évek összfogyasztása, felhasználása nem nagyon változott, 2,3 milliárd darab körül alakul. A belföldi igény mintegy 50 százalékát az üzemi termelés, 28 százalékát a háztáji teljesíti, 21-22 százalékát pedig az import elégíti ki. Becslések szerint a háztáji termelésből 600 millió darab tojás származik, az import 480-520 millió darab körül mozog évente - fűzte hozzá.

Molnár Györgyi az MTI-vel közölte azt is, hogy 2014 óta folyamatos nő egy főre jutó belföldi fogyasztás. Míg a magyarok 2017-ben átlagosan 238 darab tojást fogyasztottak egy év alatt, addig tavaly már 240 darabot.

A termelői árakról megjegyezte, hogy az első fél év átlagára, nettó 22,96 forint volt, ami ugyan 10 százalékkal magasabb, mint a 2019 évi azonos időszakra eső átlagár, de tavaly mintegy 4 százalékos árcsökkenést könyveltek el a megelőző évhez képest. A bolti árak féléves átlagára darabonként nettó 42,19 forint volt, az emelkedés követte a termelői árak változásának arányát, azonban az idei árnövekedéssel párhuzamosan sem érte el a fogyasztói ár a 2018-as árszintet - tette hozzá a titkár.

Szép Imre, a Tojásszövetség elnöke a sajtóeseményen a koronavírus-járvány, a madárinfluenza és a hazai tojástermelés helyzetét taglalta, az ágazat kihívásai között a nehezen járható nemzetközi határok mellett a munkaerőhiányt említette. Közel 600 közepes és nagyobb méretű tyúktelep és a hozzájuk tartozó csomagoló -és feldolgozóüzemek majdnem 5 ezer munkatársa dolgozott azon, hogy a hazai vásárlóknak ne kelljen lemondani a tojásról a karantén ideje alatt sem - jegyezte meg.

A szövetség a sajtótájékoztatón bemutatta edukációs kampányát is, amelyben a tojásfogyasztás előnyeire és a tudatos vásárlásra hívják fel a lakosság figyelmét. A videó alapján a boltok polcain többnyire három féle tartásból származó tojással lehet találkozni: az EU konform 3-as kódú ketreces tartás során a legalacsonyabb az ammónia és a szén-dioxid kibocsátás, ennek a legkisebb a földterület és az ivóvíz igénye, ez a tartósmód kíméli legjobban a Földet. A mélyalmos és madárházas 2-es kóddal jelölt tartás ökológiai lábnyoma már nagyobb, ahhoz pedig, hogy minden magyar fogyasztó szabadtartásból származó 1-es kódú tojást egyen, egy Pécs nagyságú területtel többet kellene a tojótyúkoknak az országból kihasítani a Tojásszövetség szerint.

Címkék: tojás, tojástermelés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során