Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Augusztus 04. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: MTI

A szerb elnök megkegyelmezett a Toroczkai László megsértéséért elzárásra ítélt magyar újságírónak

A szerb elnök megkegyelmezett a Toroczkai László megsértéséért elzárásra ítélt magyar újságírónak

Kegyelemben részesítette Tomislav Nikolic szerb államfő Sass László vajdasági magyar újságírót, akit Szerbiában elzárásra ítéltek Toroczkai Lászlónak, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) vezetőjének személyiségi jogait sértő korábbi írása miatt - közölte pénteken a szerb elnöki hivatal.

Az államfő kegyelmi rendelete pénteken lép hatályba. A B92 belgrádi televízió hírportálja szerint az újságírót már el is engedték a szabadkai fogházból.
Nikolic a hivatal közleménye szerint azon meggyőződésétől vezérelve írta alá a kegyelmi rendeletet, hogy a szólásszabadság az alapvető jogok közé tartozik.
A 69 éves Sass Lászlót, az egyetlen vajdasági magyar nyelvű napilap, a Magyar Szó, illetve a Hét nap című hetilap egykori munkatársát korábban 150 ezer dináros pénzbírságra ítélte egy szabadkai bíróság, mert megítélése szerint az újságíró a Magyar Szó 2007. április 24-i számában olvasói levélként Toroczkai Lászlót sértő írást tett közzé. Az újvidéki fellebbviteli bíróság később jóváhagyta az elsőfokú ítéletet.
Mivel Sass László a pénzbírságot szorult anyagi helyzete miatt nem tudta befizetni, a bírságot napi ezer dinárral számolva 150 napos elzárásra változtatták. Sass László tizenhárom nappal ezelőtt kezdte meg szabadságvesztése letöltését.
A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi szervezet bírálta az ítéletet, elfogadhatatlannak nevezve, hogy egy újságírót a büntetőjog eszközeivel ítélnek el egy politikai vezetővel szembeni kritikus véleménye miatt.
Toroczkai Lászlónak a szerb hatóságok 2008-2010 között megtiltották a belépést az országba a politikus ultranacionalista kijelentéseire és ugyanilyen tevékenységére hivatkozva - emlékeztetett jelentésében a Tanjug szerb hírügynökség.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=08&dd=03&nav_category=12&nav_id=631925

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).