Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Január 15. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

A szem- és hajszín akár 800 éves emberi maradványokból is megállapítható

A szem- és hajszín akár 800 éves emberi maradványokból is megállapítható

Az igazságügyi orvosszakértők által alkalmazott új eljárás, amellyel emberi maradványokból megállapítják az elhunytak szem- és hajszínét, több száz éves csonttöredékek esetében is hatásos - bizonyították lengyel és holland kutatók, akik tanulmányukat az Investigative Genetics című folyóiratban tették közzé.

A HIrisPlex elnevezésű DNS-vizsgálati módszert a krakkói Jagelló Egyetem és a rotterdami Erasmus Egyetem tudósai a közelmúltban fejlesztették ki az igazságügyi orvosszakértők számára. A rendszer 24 olyan DNS-polimorfizmust (természetesen előforduló genetikai variációt) elemez, amelyek meghatározzák a szemek és a haj színét - olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon (http://www.sciencedaily.com/releases/2013/01/030113201136.htm).
A kutatók most azt vizsgálták meg, hogy mennyire hatásos a módszer régi vagy nagyon rossz állapotban lévő csont- és fogminták esetében. Mint bebizonyosodott, az eljárás akár 800 éves minták esetében is hatékony.
A módszerrel sikerült alátámasztani, hogy valóban kékszemű és szőke hajú volt Wladyslaw Sykorski (1881-1943) tábornok, egykori lengyel miniszterelnök. Mint a kutatásokat irányító Wojciech Branicki, a Jagelló Egyetem tudósa és Manfred Kayser holland professzor kifejtette, a rendszer segítségével megoldhatók történelmi viták olyan személyek esetében, akikről nem maradtak fenn színes felvételek, vagy egyéb hitelt érdemlő adatok. "Wladyslaw Sykorski repülőszerencsétlenség áldozata lett 1943-ban. A portrék, amelyeken szőkén, kékszeműen ábrázolták a néhai miniszterelnököt, sok évvel a politikus halála után készültek" - magyarázta Wojciech Branicki és Manfred Kayser.
A kutatók által vizsgált némely minta a második világháború alatt a börtönben elhunyt ismeretlen raboktól származik - ezekben az esetekben a HIrisPlex által nyert adatok kiegészítették az érintettekről szerzett egyéb DNS-jellemzőket. Az eljárás segítségével még olyan középkori mintákból is sikerült megállapítani az elhunytak szem- és hajszínét, ahol erősen roncsolódott a DNS. A legrosszabb állapotban lévő mintákból csupán azt sikerült meghatározni, hogy milyen volt az illető szeme.
A vizsgált minták között szerepeltek egy titokzatos asszony földi maradványai, akit valamikor a 12-14. században helyeztek végső nyugalomra a Krakkó közelében, Tyniecben lévő bencés apátságban. A vizsgálatok tanúsága szerint az elhunytnak barna volt a szeme, és sötétszőke vagy barna hajkoronával büszkélkedett.

Címkék: tudomány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;