Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. December 13. 12:37, kedd | Helyi
Forrás: infoCegléd

A szarvas boszorkány bosszúja

A szarvas boszorkány bosszúja

Karácsonyi thriller happy end-el.

A legtöbbször kedves népi hagyományok néha hátborzongató legendákat is tartalmaznak. Az egyik ilyen legenda éppen Luca napjához kötődik. December 13. Luca napja. A karácsonyi időszak egyik legérdekesebb és egyben legsötétebb napja. Magyar nyelvterületen „gonoszjáró nap”-nak is tartják, ezen a napon különösen a boszorkányok rontása ellen kell védekezni. Az ehhez a naphoz kötődő legismertebb népszokást, a Luca székének készítését furcsa misztikum övezi.

A szék készítésének nagyon szigorú kritériumai vannak:

1. Készítését december 13-án kellet elkezdeni
2. A Luca szék hagyományos alakja, az ősrégi idők óta varázserejűnek hitt pentagramma, magyarul boszorkányszög: egy szabályos ötszög köré irt öt egyenlő szárú háromszögből kialakuló csillag.
3. Kilenc féle fából készítették (kökényt, borókát, jávorfát, körtét, somot, jegenyefenyőt, akácot, csert és rózsafát)
4. Szögek helyett kizárólag fából faragott ékeket lehetett használni
5. El kellett bírnia egy férfiember súlyát
6. Minden nap csak egy kicsit volt szabad rajta dolgozni. Innen ered a mondás, ha valamit nagyon lassan készítünk, hogy „úgy készül, mint a Luca széke”.
7. December 24-ig el kellet készülnie

Az így elkészült széknek mágikus erőt tulajdonítottak. A hiedelem szerint december 26-án, az éjféli misén a székre állva megpillanthatták az ilyenkor szarvakat viselő boszorkányokat. A bátor felderítőkre ezt követően akció-thrillerbe illő jelenetek vártak.

A nyilvánosságot nem kedvelő boszorkányok rossz néven vették a leleplezést, ezért azon nyomban a szemfüles kíváncsiskodók nyomába eredtek, hogy méltó megtorlásként széttépjék az árulókat. Az ügyesebb szökevények, hogy egérutat nyerjenek, mákot szórtak maguk mögött, hiszen a mákot a boszorkányok kötelesek voltak felszedni, ezért nem volt idejük utolérni a fiatalokat, s így történetünk hősei megmenekülhettek a szarvas boszorkányok bosszújától.

A Luca székét aztán otthon tűzre vetették, a tűzben a sok kis fadarab sikoltozni kezdett, és ha csend volt karácsony hajnalán, még hallhatták a boszorkányok a fadarabok jajgatását is, mert ez a tűz a boszorkák végét jelentette.

Az igazán babonásokat még néhány apró ám meglehetősen furcsa óvintézkedés, mint a kulcslyukba dugott fokhagyma, a bal ajtófélfába vágott kés, a keresztbe állított seprű és a biztonság kedvéért még lefekvés előtt lenyelt egész gerezd fokhagyma óvta meg a rontástól.

És még egy fontos részlet! A szokás szerint lányoknak, asszonyoknak TILOS ezen a napon dolgozniuk. Számos történet szól arról, hogyan büntette meg Luca azokat, akik szőni, fonni, varrni, mosni mertek az ő ünnepén. Luca büntetésből a fonó asszonyhoz hajítja az orsót, kóccá változtatja a fonalat, bevarrja a tyúkok fenekét.

Luca egyébként egy fiktív személy, akit csupán a népi babona ihletet.

FirKata

Címkék: FirKata

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció