Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2013. November 06. 12:37, szerda | Belföld
Forrás: MTI

A súlyos depresszió a munkaképtelenség második leggyakoribb oka a világon

A súlyos depresszió a munkaképtelenség második leggyakoribb oka a világon

A súlyos depresszió a munkaképtelenség második leggyakoribb oka a világon - derült ki a mentális betegség globális terheit elemző tanulmányból.

A klinikai depresszió, más néven súlyos depresszív zavar (MDD) leginkább a munkaképes korú felnőttek között fordul elő, és több nőt érint, mint férfit.
Az egész világon legnagyobb arányban Afganisztán, legkisebb arányban Japán népességét sújtja, Közép-Amerikában, Közép- és Délkelet-Ázsiában pedig a munkaképtelenség vezető oka - tudósított a Healthline tudományos-ismeretterjesztő portál a PLOS Medicine című szaklapban megjelent tanulmányról.
A Queenslandi Egyetem professzora, Alize Ferrari vezette kutatócsoport azt vizsgálta, milyen terhet jelentett 2010-ben a klinikai depresszió az egész világon. A kutatást elvégezték húsz és tíz évvel korábban is.
A tudósok a depressziót több mint kétszáz munkaképtelenséget okozó betegséggel és sérüléssel hasonlították össze. Elemezték a betegségről készült tanulmányokat, és azokban az országokban, ahol hiányosak voltak az adatok, becsléseket alkalmaztak.
Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) adatai szerint körülbelül 350 millió embert, vagyis a világ népességének mintegy négy százalékát érinti a depresszió, az egyik leggyakoribb mentális zavar. A beteget a tartós szomorúság és levertség jellemzi, érdektelenséget érez a korábban örömet szerző dolgok iránt.
Úgy tűnik, senkinek sincs védettsége ellene. Bár több nőt érint, a férfiakat is sújtja, és akár hároméves gyerekeknél is jelentkezhetnek a tünetei. Oka ismeretlen, ám a legfrissebb kutatások szerint az agy kémiai egyensúlya a betegeknél megváltozik, így nem lehet egyszerűen "kitörni belőle" - magyarázta Rob Dobrenski New York-i pszichológus, aki nem vett részt a kutatásban.
Alize Ferrari a BBC kérdésére elmondta: a depresszió súlyos gond, és a mainál több figyelmet kell szentelni neki, a kezelés újabb, hatásos módszereit kell kifejleszteni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 13:28, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen

Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen az országba - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón, Budapesten.

2024. Május 09. 09:39, csütörtök | Belföld

Orbán Viktor fogadta az állami látogatásra Magyarországra érkező kínai államfőt

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szerda este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren fogadta Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink