Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. December 10. 05:00, hétfő | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A stílust nem lehet tanítani, csak a kommunikációt – interjú Brainel Mehandival

A stílust nem lehet tanítani, csak a kommunikációt – interjú Brainel Mehandival

Ismét vendégül látta a Rádió Orient stúdiója a Szegedi Tudományegyetem stílusszakértőjét. A férfiöltözködés,- divat és stílus problémái sok hallgatói kérdést vetettek fel, Brainel Mehandi pedig részletes útmutatót adott a megfelelő öltöny kiválasztásával, a zakó gombolásával, a zokni színével és hosszával kapcsolatban - de a stílus definíciójáról és tanulhatatlanságáról is kifejtette gondolatait.

A stílusszakértő többek között a „Gentleman” magazin rovatvezetőjeként dolgozik - s szerinte már a stílus fogalma is életfelfogást határoz meg: attitűdöt fejez ki, karakterjegyei nem kötődnek ranghoz, vagyonhoz, vagy származáshoz. Nem egy-egy nemzet által kisajátítható eszmét jelent, hanem formai és viselkedésbeli tartalmakat, olyan jegyeket, amik elsőre talán nem tűnnek fontosnak, de a civilizációnk és civilizáltságunk szempontjából lényegesek.

A stílus a klasszikus értékeket teszi saját értékké, és azonosul vele, elutasítja a közönségességet és az emberi lét elértéktelenedését- fejtegette Mehandi. Az öltözködésben megjelennek az esztétikai normák is, ami azonban nem öncélú: a jólöltözöttség nem csak esztétikai kategória, hanem a felelősség kifejezése is egyben, a klasszikus értékek melletti elköteleződés nyilvános felvállalása.

A stílust magát sem tanulni, sem tanítani nem lehet, csak a stílusról való kommunikációt, kifejezésmódját, eszközrendszerét, magyarázza a szakértő, aki a Szegedi tudományegyetemen oktat stíluskommunikációt. Sokan fordulnak hozzá privát tanácsadóként is: ilyenkor sem tud stílust mutatni, csak az utat, amin keresztül mindenki eljuthat addig, hogy a professzionális, egyéni normák szerint, átgondoltan és következetesen alakítsa saját külsejét a szakmai hierarchiában betöltött pozíciójának vagy az éppen aktuális rendezvényen betöltött szerepének figyelembevételével. Ebbe beletartozik egy jól szerkesztett, kényelmes ruhatár összeválogatása, amit mindenkinek magának kell elvégeznie: az egyéni stílus azt feltételezi, hogy az illető több, stílustanilag megfelelő választás közül a saját ízlésének megfelelő mellett dönt, magyarázta a szakértő. Ez az egyéniség megnyilvánulása, ami folyamatosan változik, finomodik, alakul.

A nem megfelelő öltözködés inkompetenciát sugall, minden munkakörben: nem csak a munkavállalóval, de az őt alkalmazókkal szemben is könnyen kialakulhatnak előítéletek. Ezért érdemes figyelembe venni a hivatali öltözködés szabályait.
Az alapdarab, az öltöny esetében a jól-szabottság talán még az anyag minőségénél is fontosabb, magyarázta Brainel Mehandi. A magyar férfiak előszeretettel vásárolnak túlságosan bő öltönyt, pedig így a ruhadarab optikailag keretező funkciója nem érvényesül. Nem kényelmesen bőnek, hanem kényelmesen szűknek kell lennie a zakónak, a klasszikus vonalvezetésű darabok évtizedekig nem mennek ki a divatból. A szürke és a kék árnyalataiból érdemes választani hétköznapra, hiszen a fekete a gyászszertartások vagy formális rendezvények megengedett színe. Az egysoros öltönyök, három, - vagy kétgombos zakók számítanak megszokottnak, a kétsoros vagy négy-ötgombos zakók már kívül esnek a klasszikus stílustendenciákon. Az alsó gombot sosem szabad begombolni egy zakón, a legfölsőt, csak néha, a középsőt pedig mindig.

A hivatali öltözködésbe beletartozhat a kétsoros öltöny is, ennek megítélése azonban változó, az európai kultúra túlságosan kötöttnek, míg például a japán üzleti körök komolytalannak minősítik. Egyéni döntés lehet a zokni színének megválasztása is: a stílustani szabályok csak a megfelelő hosszúságot kötik ki (a láb semmi esetben sem látszhat ki a nadrágszár alól). A jó ízlés egyik szimbóluma, hogy ízlésesen megválasztott színeket viseljünk, de az adott környezettől függ, hogy milyen színkombinációk számítanak elfogadottnak, és így milyen üzenetet közvetítenek. Bár az öltözködés illemtana sokat lazult az elmúlt évtizedekben, a nyakkendőről viszonylagos kényelmetlensége ellenére sem érdemes lemondani, véli a stílustanácsadó: egy férfinak kevés lehetősége van, hogy egyéni ízlését demonstrálja, a nyakkendő egy szép példája lehet a stílus kifejezésének.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.