Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Augusztus 20. 14:45, kedd | Belföld

A Richter új gyógyszerkészítményt vezetett be Európában

A Richter új gyógyszerkészítményt vezetett be Európában

A Richter Gedeon Nyrt. a Terrosa bioszimiláris teriparatide készítményének európai bevezetéséről tájékoztatta kedden az MTI-t.

A cég közleménye szerint a Terrosát a felnőtt páciensek ugyanazon indikációs területeken használhatják majd, mint az Eli Lilly által kifejlesztett Forsteo készítményt.
A készítményt a magas csonttörési kockázatnak kitett férfiaknál és poszt-menopauzás nőknél kialakult oszteoporózis kezelésére, illetve a magas csonttörési kockázatnak kitett férfiaknál és poszt-menopauzás nőknél a tartós glükokortikoid kezelés miatt kialakult oszteoporózis kezelésére alkalmazható - írták.
A közlemény szerint bizonyítást nyert, hogy poszt-menopauzás nők esetében a gerinctörések és egyéb csonttörések - kivéve a csípőcsont törését - bekövetkezési gyakorisága szignifikáns mértékben csökkent.
A készítményt a Richter-Helm BioTec GmbH & Co. KG. fejlesztette ki. A Richter pedig Terrosa márkanév alatt leányvállalatain keresztül vezette be Európában, a referenciatermék szabadalmi védettségének 2019. augusztusi lejáratát követően.
Az Európai Bizottság a Terrosa forgalombahozatali engedély kérelmét 2017 januárjában hagyta jóvá. Az Európai Bizottság döntése az Európai Unió mind a 28 tagállamára, valamint az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaira vonatkozik.
A bioszimiláris gyógyszer olyan, biotechnológiai úton előállított termék, amelyet úgy fejlesztettek, hogy az rendkívül hasonló legyen egy már forgalomba hozott biotechnológiai gyógyszerhez (a referenciatermékhez).
A teriparatide a humán parathyroid hormon biológiailag aktív részével bioszimiláris, a természetes hormont helyettesíti, és a csontképzést serkenti.
A hamburgi székhelyű Richter-Helm BioTec GmbH & Co. KG bioszimiláris gyógyszereket a világ összes piacára fejlesztő vállalat, a budapesti székhelyű Richter Gedeon Nyrt. és a hamburgi székhelyű HELM AG biotechnológiai közös vállalata. A Richter Gedeon Nyrt. a közép-kelet-európai régió egyik legnagyobb gyógyszeripari vállalata több mint 100 országra kiterjedő hálózattal. A hamburgi székhelyű HELM AG az egyik legnagyobb, több mint 30 országra kiterjedő vegyipari és gyógyszeripari termékeket forgalmazó vállalat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.