Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Október 17. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A petefészekrákot is megelőzi az aszpirin?

A petefészekrákot is megelőzi az aszpirin?

Bizonyos fájdalomcsillapítók, mint az aszpirin vagy az acetaminofenek rendszeres szedése csökkenti a petefészekrák kialakulásának kockázatát - állapították meg tanulmányukban dán kutatók, amelyről a Fox News számol be.

A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a heti legalább kétszeri, minimum egy hónapon át tartó aszpirinszedés 40 százalékkal csökkentette a petefészekrák kialakulásának kockázatát. Másfajta, nem-szteroid gyulladáscsökkentők esetén - mint az acetaminofen, az ibuprofen vagy a naproxen - ez a hatás kisebb, mintegy 28 százalékos csökkenés volt.

A tanulmány szerzői ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy az eredmények nem mutatnak ok-okozati kapcsolatot, csupán összefüggést mutattak ki a gyulladáscsökkentők szedése és a petefészekrák kockázatának változása között.

A petefészekrák halálozási aránya igen magas, s hatékony, korai szűrésére jelenleg nincs módszer, általában túl későn fedezik fel. 'Ezért hatékony megelőző stratégiára lenne szükség, azonban a mostani eredmény sem annyira egyértelmű, hogy emiatt az aszpirin folyamatos szedését javasolnák a nőknek' - mondta Noah Kauff onkológiai szakértő, a New York-i Memorial Sloan-Kettering Rákközpont kutatója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk