Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Szeptember 17. 07:55, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

A Páneurópa Jogász Unió üdvözli és támogatja a magyar kormány lépéseit

A Páneurópa Jogász Unió üdvözli és támogatja a magyar kormány lépéseit

A Páneurópa Jogász Unió üdvözli és támogatja Magyarország kormányának erőfeszítéseit a migrációs válság kezelése érdekében - olvasható a szervezet közleményében, amelyet szerdán juttatott el az MTI-hez.

Azt írták: Magyarország a migrációs válság kirobbanása óta arra törekszik, hogy az uniós jognak a külső határok ellenőrzése, a menekültügyre és a bevándorlásra vonatkozó előírásaival összhangban működjön közre e problémák kezelésében.

"Ugyanakkor saját polgárai felé is felelősséggel tartozik az állam területi integritásának biztosítása, a közrend fenntartása és a nemzeti biztonság védelme érdekében", amelyek az Európai Unió működéséről szóló szerződés értelmében az egyes tagállamok kizárólagos feladatai maradtak - írták.

Az elmúlt hetekben nyilvánvalóvá vált, hogy szerződés menekültüggyel és bevándorlással kapcsolatos politikákra és azok végrehajtására vonatkozó rendelkezései teljes körűen már nem alkalmasak a mai, tömeges migrációs jelenség nyomán felmerült problémák kezelésére - írták.

Hozzátették: az Európai Unió jogszabályai már a kilencvenes évektől határozott különbséget tettek a bevándorlási célú gazdasági migránsok és a menedékjogot kérő menekültek jogi státusa, befogadása között.

"A 2008-as Európai Bevándorlásügyi és Menekültügyi Paktum értelmében az unió és a tagállamok arra vállaltak kötelezettséget, hogy a menekültügy és a bevándorlás jelentette kihívásoknak a lehetőségeknek megfelelő, igazságos, hatékony és koherens politikát folytassanak - írták.

Bármely, a jelenlegi válsághelyzetet kezelni kívánó újabb jogalkotás is csak e követelményeknek megfelelve alakítható ki: egyetlen tagállamra sem róható aránytalan teher - áll a közleményben.

"Támogatjuk, és szakmailag szükségesnek tartjuk egy ilyen összehangolt, új európai politika megteremtését, az ahhoz kapcsolódó jogalkotás és kiegészítő támogatási programok mielőbbi elindítását, s ezek kialakításában felkérjük a kormányt nemzeti érdekeink megfelelő érvényre juttatására és megjelenítésére" - fogalmaztak.

Az Ügyvédek a Jogállamért nevű Facebook-csoport ugyanekkor nyílt levélben fejezte ki tiltakozását az új menekültügyi jogszabályok miatt. Szerintük ugyanis a jelen törvényi keretek között csak igazságtalan módon lehet döntést hozni ennyi menekült ügyében, ennyire rövid idő alatt. A kiáltványnak is megfelelő levelet több mint száz Magyarországon praktizáló ügyvéd írta alá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során