Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Október 30. 13:41, szerda | Belföld
Forrás: MTI

A paksi atomerőmű munkavédelmi szempontból is biztonságos

A paksi atomerőmű munkavédelmi szempontból is biztonságos

A paksi atomerőműben az elmúlt években csökkent a munkabalesetek száma - tájékoztatta Volent Gábor biztonsági igazgató az erőmű szerdai munkavédelmi napján az MTI-t.

Kiemelte: az esetek általánosak, az erőmű üzembe helyezése óta sugárterhelés egyetlen esetben sem közelítette meg a hatóság által engedélyezett szintet.
Az atomerőműben a biztonság prioritást élvező terület, ebbe beleértendő a munkabiztonság, ahol többre törekszünk a jogszabályokban előírtaknál – húzta alá a biztonsági igazgató.
Ismertetése szerint figyelembe veszik a hazai és nemzetközi jó gyakorlatot, időről időre ellenőrzik hazai hatóságok, nemzetközi szervezetek ezt a területet, az erőmű pedig elemzi a baleseteket, azok okait.
A 2000-es évek elején számos műszaki és a dolgozók biztonságtudatosságát segítő intézkedést hoztak, amelyek Volent Gábor szavai szerint harmadára-negyedére csökkentették a balesetek számát, azóta ezen a területen csökkenő a tendencia. Az úgynevezett WANO-mutató (WANO: az atomerőműveket működtetők nemzetközi szervezete) értéke az idén 0,2 Pakson, azaz kétszázezer munkaórára 0,2 munkabaleset jut.
Ezeknek nagy része nincs összefüggésben a létesítmény speciális mivoltával, többnyire közlekedési, például rossz mozdulattal összefüggő balesetekről van szó – jelezte Volent Gábor.
Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek kifejtette, hogy a nemzetközi összehasonlítás a jogszabályi és egyéb különbözőségek miatt nem mutat valós képet, viszont az beszédes adat, hogy a paksi atomerőmű az ugyanabban a jogszabályi környezetben működő hazai ipari létesítményekkel összevetve kiugróan jó értékekkel büszkélkedhet.
Ez Hamvas István szerint a biztonságtudatosságnak, a biztonsági kultúrának az eredménye, amely az atomerőművet jellemzi, s amelynek hátterében az áll, hogy a biztonság az atomerőmű sikeres működésének, társadalmi elfogadottságának alapfeltétele.
A szemlélet elterjesztésén túl kézzel fogható lépéseket is tesznek az atomerőműben, a legkorszerűbb egyéni védőeszközökkel látják el dolgozóikat. A munkavédelmi napon, amelyet a munkavállalókat képviselő munkavédelmi bizottság szervezett, egyebek között ilyen védőeszközöket és a munkabiztonság növelését célzó módszereket ismerhettek meg a dolgozók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.