Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Május 13. 11:26, kedd | Külföld
Forrás: MTI

A olasz belügyminiszter Európa segítségét sürgette az illegális bevándorlással szemben

A olasz belügyminiszter Európa segítségét sürgette az illegális bevándorlással szemben

Tizenhétre emelkedett a Líbia és Olaszország közötti tengerszakaszon hétfőn történt hajószerencsétlenség áldozatainak száma, s a tragédia kapcsán Angelino Alfano olasz belügyminiszter az Európai Unió segítségét sürgette az illegális bevándorlás kezelésében.

Összesen 206 túlélője van a hétfői balesetnek. Kedden délután érkeznek meg az olasz partokra az őket a tengerből kimentő olasz haditengerészet hajóival.
Az egyelőre ismeretlen nemzetiségű illegális bevándorlókat szállító hajó Líbia és a dél-olasz Lampedusa szigete között borult fel. Az olasz sajtó arról írt, hogy közel négyszázan utaztak a hajón, az olasz hatóságok szerint kevesebben.
A tizenhét halottat a következő napokban megpróbálják azonosítani.
Kedd reggel az adriai Ancona kikötőkapitánysága 79 szíriai menekültet talált egy Görögországból érkezett hajón szállított kamionokon elrejtőzve. Hat szíriait kórházba szállítottak.
"Európa magára hagyta Olaszországot és nem segít az illegális bevándorlók ügyében. Itália nem válhat az illegális bevándorlók börtönévé, akik nem is akarnak Olaszországban maradni, a többi európai államba szeretnének továbbjutni" - hangoztatta Angelino Alfano olasz belügyminiszter. Matteo Renzi miniszterelnök is úgy fogalmazott, "Európa megmenti az államokat és a bankokat, de hagyja, hogy gyerekek és édesanyák haljanak meg a tengeren!".
Az olasz belügyminisztérium kedden közölt adatai szerint 2014 kezdete óta 36 ezer illegális bevándorló érkezett. Közülük több mint 22 ezer kért menedékjogot. 2011-ben 63 ezren érkeztek, 2012-ben közel 14 ezren, tavaly közel 43 ezren.
Lampedusa szigeténél tavaly októberben 366-en veszítették életüket egy hajókatasztrófában. Ezt követően indult a Mare Nostrum olasz humanitárius-katonai misszió az Észak-Afrika és Olaszország közötti tengerszakasz ellenőrzésére. A havonta 9 millió euróba (közel hárommilliárd forintba kerülő) missziót az EU májusig finanszírozta. Azóta Olaszország fizeti.
Áprilisig közel húszezer embert mentettek ki a tengerből, de az olasz hadihajók jelenléte nem fékezte meg az emberkereskedőket. Ellenkezőleg, a Mare Nostrum az illegális bevándorlókat szállító emberkereskedőket is megnyugtatja: ha baj történik, az olaszok sietnek segíteni - írta kedden a Corriere della Sera olasz napilap. Az újság úgy értesült, a líbiai titkosszolgálatok arra figyelmeztették az olasz belügyi szerveket, hogy egyre több hajó készül elindulni a líbiai partokról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).