Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2020. Szeptember 06. 10:29, vasárnap | PR

A német autópálya díjak változásai 2020-ban

A német autópálya díjak változásai 2020-ban

Már régóta arról szólnak a hírek, hogy változás lesz a német autópálya díjrendszerében. Jelenleg a tehergépjárművek számára fizetős, díjköteles az autópálya használata.

Eddig azt lehetett hallani, hogy 2020-as év októbere hoz majd fordulatot, és a német autópályán is bevezetik a gépjárművek számára kötelezően megvásárolandó autópálya matricát, azaz díjköteles lesz az autópálya használata.

Ami eddig tudható

Egyelőre semmilyen konkrét információ nem érhető el azzal kapcsolatban, hogy pontosan mikor válik fizetőssé a német autópálya. Amit eddig tudni lehet, de még ez sem 100%-osan biztos, hogy a személygépkocsikra interneten keresztül, azaz a német autópálya matricát online is megvásárolhatjuk majd, de benzinkutakon is elérhető lesz és a tervezet szerint az autó típusa lesz a meghatározó az összeg megállapításánál.

Ám most még egyelőre Németországban az autópályák használata személyautók és motorkerékpárok részére minden szakaszon ingyenes.

És mi várható?

Ha külföldiként utazunk gépjárművel Németországba, azaz az autónk felségjelzése nem német, akkor majd várhatóan autópálya matricát kell vásárolnunk. Az útdíj - azaz a matrica ára - az autó típusától függően valószínűleg a 10 napos német autópálya matrica esetében 2,50 – 20,00 Euro között lesz, a 2 hónapos matrica ára 7 – 40 Euro között, míg az éves matrica ára kb. 130 Euro körül lesz.

Az elektronikusan rögzített vásárlásokat a gépkocsi rendszáma alapján fogják majd ellenőrizni, és ha mulasztás tapasztalnak, akkor várhatóan a külföldi gépjárműveken is behajtják majd a bírságot.

Ám biztosat és teljesen helyt álló információt csak a díjfizetős rendszer indulása előtt fogunk tudni mondani.

Útdíjat a tehergépjárművek fizetnek

Ahogy már említettük, jelenleg ingyenes az autópálya használata a személygépkocsik és a motorkerékpárok számára, a tehergépjárműveknek azonban fizetős.

A német autópályákon és gyorsforgalmi utakon a 7,5 tonnánál magasabb össztömegű gépjárművek számára kötelező a díjfizetés, és nem ÁFA köteles. A buszokra és néhány más járműcsoportra nem vonatkozik ez a díjkötelezettség.

forrás:
https://www.eurowag.com/hu/szolgaltatasok/utdij/nemetorszagi-utdij/

https://atriumautomobile.de/autopalya-matrica-arak-2020-ban/

https://nemetorszagi-magyarok.de/hirek/nemet-autopalyadij-mennyibe-kerul

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:30, péntek | PR

Az iroda szerepe és a hibrid munkavégzés növekvő népszerűsége

A munka világának és a munkavégzés formáinak átalakulásával az ehhez kötődő többi körülmény is változni látszik.

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.