Városlista
2020. február 17, hétfő - Donát

Hírek

2016. Július 10. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti:

A NATO a délről érkező veszélyek tekintetében is megerősítette egységét

A NATO a délről érkező veszélyek tekintetében is megerősítette egységét

A NATO a délről érkező veszélyek - az illegális migráció, az embercsempészet - elleni harc tekintetében is megerősítette egységét

- mondta Simicskó István honvédelmi miniszter szombaton a magyar közmédiának, miután a varsói NATO-csúcstalálkozó keretében részt vett az észak-atlanti szövetség miniszteri szintű tanácskozásán.
A NATO igyekszik válaszokat adni azokra az új biztonsági kihívásokra, melyek az elmúlt években, illetve napjainkban is jelentkeztek - mondta el a honvédelmi miniszter. Így a varsói csúcstalálkozón egyrészt a keleti szárny megerősítéséről döntöttek pénteken, de "egy komoly katonai szövetségnek ugyanígy válaszokat kell adni a déli kihívásokra is".

"Mind a déli, mind a keleti veszélyek tekintetében megerősítettük a kohéziót" - szögezte le Simicskó István, hozzátéve: a terrorizmus elleni küzdelem nagyon fontos kihívás a NATO számára. A tagállamokra nézve "nagy veszélyt jelent a migrációs válság, a Földközi-tengeren át zajló illegális migráció, illetve a Balkán térségében jelentkező illegális migrációs nyomás", az ezzel összefüggő embercsempészet, terroristák bejuttatása államainkba - sorolta.

Hozzátette: ezért a varsói NATO-csúcs napirendjén a földközi-tengeri flotta megerősítése, az Iszlám Állam elleni fellépés is szerepelt; Magyarország részt vállal az iraki kurd erők kiképzésében, és Jordániának is segítséget kínál.

Arra törekedve, hogy az Iszlám Állam ne tudjon terjeszkedni olyan mértékben, ahogyan ezt tette, a NATO úgy döntött, hogy igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy Líbia is stabil maradjon - folytatta a miniszter.

Arról, hogy a NATO tagországai szombaton abban állapodtak meg, hogy fenntartják a szövetség stabil katonai jelenlétét Afganisztánban, Simicskó István elmondta: a migráció, a terrorizmus kezelése szempontjából is fontos, hogy Afganisztán térségében a szövetséges szerepvállalás keretében Magyarország hozzájáruljon ahhoz, hogy "stabilizáljuk a megfelelő erőket".

Több mint 100 magyar katona továbbra is vesz részt az afganisztáni misszióban, emellett Magyarország "anyagi segítséget is nyújt a helyi afgán erőknek, melyek együttműködnek a nyugati világgal" - mondta el a magyar miniszter. A meghosszabbított misszió időtartama "nyilván egy későbbi döntésnek lesz majd eredménye" - jegyezte meg.

Kitérve a NATO-t keleti irányból érő kihívások kezelésére, a miniszter hangsúlyozta: az elrettentés, a megerősített katonai jelenlét mellett az Oroszországgal folytatott nyitott párbeszéd is fontos, hiszen "Európa stabilitása megköveteli, hogy ne csukjuk be az ajtót, hanem folytassunk dialógust az oroszokkal is".

Címkék: katona, nato

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 17. 19:12, hétfő | Külföld

Hatvan éve először nem halt meg kerékpáros vagy gyalogos Helsinki útjain

Hat évtized után 2019 volt az első év, amikor nem vesztette életét közlekedési balesetben egyetlen gyalogos vagy kerékpáros sem Helsinki útjain.

2020. Február 17. 17:02, hétfő | Külföld

Az unió nem egységes a földközi-tengeri járőrmisszió folytatásának kérdésében

Az Európai Unió nem egységes a Földközi-tengeren indított Sophia művelet folytatását illetőleg

2020. Február 17. 09:04, hétfő | Külföld

Újabb óvintézkedésekkel próbálják megfékezni a koronavírust Hupejben

Újabb óvintézkedésekkel próbálják megfékezni az új típusú koronavírus-járvány terjedését a közép-kínai Hupej tartományban, miközben az ország többi részén tovább mérséklődött a napi új fertőzöttek száma.

2020. Február 17. 07:05, hétfő | Külföld

Elkezdődött a turisták kamerás számlálása Velencében

A legtöbb látogatót vonzó karneváli esemény, az Angyal repülése napján, vasárnap vezették be Velence városában a látogatók számlálását, terelését és azonosítását is szolgáló kamerás térfigyelőrendszert,