Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Június 05. 07:01, kedd | Életmód
Forrás: MTI

A legionella baktérium komposzt által is fertőzhet

A legionella baktérium komposzt által is fertőzhet

Komposzttal való munkavégzés által is fertőzhet a legionella baktérium - figyelmeztetnek brit szakemberek.

A szigetországban az elmúlt években egy ember halálát és öt másik megbetegedését okozta a legionellózis betegség kórokozója a komposzttal való érintkezés nyomán - adta hírül a BBC hírszolgálata honlapján (bbc.co.uk). A szakértők ezért arra figyelmeztetik a kertészkedőket, hogy a komposzthasználat után - különösen étkezés, vagy dohányzás előtt - mossanak kezet. Martin Donaghy, a skót egészségvédelmi hatóság igazgatója a BBC-nek elmondta, hogy az elmúlt öt évben három biztos esetet, valamint egy-egy lehetséges esetet diagnosztizáltak, amelyek okozója a legionella baktérium volt.
A legionellózis (légionárius betegség) fejfájással, lázzal, hidegrázással és izomfájdalmakkal kezdődik, ezután légzési problémák jelentkeznek, majd tüdőgyulladás lép fel. Az esetek mintegy tíz százaléka halálos. Ez a fertőző betegség, tipikusan civilizációs kór, amely a legionella baktériumfajhoz tartozó és általában a levegőben található kórokozók útján terjed. Az elnevezés 1976-ból származik, amikor egy Philadelphiában tartott légiós veterángyűlés után tömeges tüdőgyulladás tört ki, több mint 30 halálos áldozatot követelve.
A brit szakértők jelenleg is vizsgálják, hogy hibáztathatók-e a komposzt összetételében végrehajtott változtatások a betegség okaként.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.