Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Április 06. 14:05, péntek | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

A legenyhébb büntetést kapta a „halál kufára”

A legenyhébb büntetést kapta a „halál kufára”

Huszonöt év börtönre és 15 millió dollár pénzbüntetésre ítélték első fokon csütörtökön New Yorkban Viktor But orosz fegyverkereskedőt.

Ez volt a legenyhébb büntetés, amelyet „a halál kufáraként” emlegetett egykori szovjet katonatiszt kaphatott. Az ügyészség életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását kérte.

Viktor Butot 2008-ban tartóztatták le Thaiföldön az amerikai kábítószer-ellenes hivatal (DEA) fedett ügynökei, akik a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillaszervezet tagjainak adták ki magukat. But megállapodott velük abban, hogy leszállít száz, vállról indítható rakétát és 5 ezer AK-47-es gépkarabélyt, de Bangkokban letartóztatták.

Hosszú huzavona után 2010-ben szállították át az Egyesült Államokba, ahol tavaly novemberben bűnösnek találták fegyverkereskedelem vádjában.

Noha csak a „kolumbiai gerillákkal” kötött fiktív üzlet miatt ítélték el, az amerikai hatóságoknak tudomása van róla, hogy Viktor But a 90-es évektől a világ szinte összes konfliktusövezetébe, Afrikába, a Közel-Keletre, Afganisztánba nagy tételben szállított fegyvereket. A 45 éves fegyverkereskedő becslések szerint 6 milliárd dolláros vagyont halmozott föl. A legalább négy idegennyelven beszélő, magát egyszerű üzletembernek feltüntető orosz alakja ihlette a Nicholas Cage főszereplésével 2005-ben készült hollywoodi mozit, a Fegyverneppert.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.