Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Szeptember 04. 14:17, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

A legendás magyar cég drámája: feltámadhat a világhírű gyár?

A legendás magyar cég drámája: feltámadhat a világhírű gyár?

Egyelőre rendeződni látszik a több évszázados múltra visszatekintő hollóházi porcelángyártás helyzete.

Új állami cég üzemelteti tovább a porcelángyárat, munkát adva az elbocsátott dolgozók egy részének. Kérdés, visszatér-e a közeljövőben a finomporcelán népszerűsége - teszi föl akérdést a HVG.


Kilencven dolgozóval kezdte meg a porcelán-, kőedény-, valamint finomkerámia gyártást szeptembertől a százszázalékos állami tulajdonú Hollóházi Hungarikum Nonprofit Kft. Hollóházán, a porcelángyár területén - közölte Pálfi József, a cég ügyvezetője. Egy nappal korábban megszűnt a munkaviszonya a Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt. minden dolgozójának

A Hollóházi Hungarikum Nonprofit Kft-nél termelésben dolgozók közül 66-an a felszámolás alatt álló, ugyancsak többségében állami tulajdonú Hollóházi Porcelán Manufaktúra (HPM) Zrt-től kerültek át az új üzemhez. Pálfi József elmondta: céljuk az, hogy tovább folytassák a hollóházi porcelángyártást, egyben visszanyúljanak a hagyományokhoz, vagyis a kőedény- és finomkerámia gyártáshoz.

A most átvett munkavállalókkal együtt a hitelei és veszteséges működése miatt felszámolásra ítélt porcelángyár dolgozói közel felének tudnak munkát adni az üzemben. Az egyelőre bérmunkában folyó kőedény- és finomkerámia gyártás várható felfutásával várhatóan egy éven belül visszaállítható a jelenlegi foglalkoztatási szint a településen.

Az épületet és az eszközöket a felszámolótól vették bérbe a termeléshez - közölte az ügyvezető, aki emlékeztetett arra, hogy a gazdasági, pénzügyi válság miatt a finomporcelán gyártása szinte egész Európában megszűnt.

A felszámolás alatt álló Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt. Magyarország egyik legnagyobb múlttal rendelkező porcelánipari vállalata. Azon a helyen, ahol ma a vállalat épületei állnak, több mint 225 éve folyamatos ipari tevékenység zajlik. 1957 óta gyárt Hollóháza használati porcelánt: edényeket és dísztárgyakat. A dolgozók kőedény-korszakban elsajátított szépérzéke, szakmai készsége a porcelángyártásban is töretlenül megjelent. Az 1960-as évek elejétől szakképzett és tehetséges iparművészek vették át a termékválaszték fejlesztésének feladatát - írta meg a HVG.

OririentPress Hírügynökség

Címkék: hollóház

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.