Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. November 12. 10:10, szerda | Belföld
Forrás: MTI

A korkedvezmény meghosszabbítását kezdeményezik a mozdonyvezetők

A korkedvezmény meghosszabbítását kezdeményezik a mozdonyvezetők

A Mozdonyvezetők Szakszervezete nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz a 2014. december 31-én megszűnő korkedvezményes nyugdíj meghosszabbítása érdekében - közölte az érdekképviselet szerdán az MTI-vel.

A szakszervezet emlékezteti a miniszterelnököt, hogy a szervezet fokozott igénybevételével járó és az egészségre különösen ártalmas munkát végzők korkedvezménye a hatályos szabályozás szerint megszűnik az év végén.
Bár a kormány még 2011-ben határozatot hozott a korkedvezményes nyugdíjat kiváltó ellátások és intézkedések kidolgozásról, ennek a jogszabálynak a megalkotása a mai napig nem történt meg - hívja fel a figyelmet a Mozdonyvezetők Szakszervezete.
A mozdonyvezetők azt kérik, hogy a tervezett jogszabály elkészültéig hosszabbítsák meg a hatályos törvényi rendelkezést, amely lehetőséget biztosít a további korkedvezményre jogosító szolgálati idő megszerzésére.
Közölték, a mozdonyvezetők a korkedvezményre jogosultak körébe tartoznak, így őket is "erősen foglalkoztatja", mi történik majd 2014. december 31. után. Korábban a korkedvezmény és a korengedmény intézményei együttesen biztosították a foglalkozás-egészségi okokból alkalmatlanná vált mozdonyvezetők számára a tisztes visszavonulás lehetőségét.
A nyugdíjkorhatár felemelésével nincs adat arra, hogy hányan kényszerülnek majd feladni hivatásunkat 55 év felett, miközben 30-35 évet "becsülettel és tisztességgel ledolgoztak" - olvasható a közleményben. Ha a korkedvezmény intézménye megszűnik, bizonytalanná válik az egészségi okból alkalmatlanná váló mozdonyvezetők sorsa - vélekedik a szakszervezet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.