Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. Május 19. 07:45, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

A klímakutatás az idei Felfedezők napja központi témája

A klímakutatás az idei Felfedezők napja központi témája

A klímakutatás áll az idei Felfedezők napja középpontjában, amelyen paleontológusok, biológusok, bolygókutatók, vulkanológusok, geográfusok igyekeznek közelebb vinni a terepi kutatás világát

az érdeklődőkhöz szombaton, a budapesti Millenáris parkban. A látogatók a rendezvény előadásain, bemutatóin, mini kiállításain keresztül pillanthatnak be a szakemberek munkájába, módszereibe és a felfedezők eszköztárába - közölte a programot szervező Földgömb magazin és a Magyar Földrajzi Társaság az MTI-vel.


A Felfedezők napján idén kiemelt hangsúlyt kap a klímakutatás: az éghajlatkutatóktól a geográfusokon és biológusokon át a régészekig a Föld életének és folyamatainak feltárása érdekében folyatott vizsgálataikról és azok eredményeiről számolnak be.

Az előadásokon túl a vállalkozó szellemű látogatók próbára tehetik tudásukat és bátorságukat az expedíciós hétpróbán, a gyerekek pedig játékos feladatok segítségével bővíthetik tudásukat. A Természetvédelmi Világalap (WWF) Magyarország Alapítványa a dunai vizesélőhelyek látványos bemutatójával, a Magyar Földrajzi Múzeum a Balatont bemutató játékával, a barlangkutatók kötélmászó pályával várják a helyszínre érkezőket, de a Tropicarium néhány lakója is bemutatkozik a helyszínen.

Az idei Felfedezők napján Tajvan külön standdal várja a látogatókat.

A rendezvényen a Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány idén is odaítéli a Magyar Felfedező Nagydíjat, amelyet Gábris Gyula, a Magyar Földrajzi Társaság elnöke ad át szombaton. A díjazott olyan expedíciós feltáró tevékenységért kapja az elismerést, amely új szakmai eredményeket hozott, maradandó értékteremtéssel járt és jelentős nemzetközi figyelmet keltett. A kitüntetést korábban Börcsök Péter barlangkutató, a Himalájában dolgozó Irimiás Balázs, valamint Sántha István szociálantropológus vehette át.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.