Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Augusztus 03. 08:41, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

A járványhelyzet előtti szintre szorult vissza az álláskeresők száma

A járványhelyzet előtti szintre szorult vissza az álláskeresők száma

Augusztus elejére 259 ezerre csökkent a regisztrált álláskeresők létszáma Magyarországon, a tavaly nyári mélypont óta ez közel 120 ezer fős mérséklődést jelent

- közölte az MTI-vel Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Az ITM hétfői közleménye szerint legutóbb 2020 januárjában, a vírusválság előtt állt ilyen alacsonyan a meghatározó jelentőségű munkaerő-piaci mutató. 2010 óta az akkori 12 százalékosról harmadára csökkent a munkanélküliségi ráta. A kormány gazdaságvédelmi intézkedéseinek eredményességét egyre több kedvező foglalkoztatáspolitikai adat erősíti meg - írják a közleményben.

Felidézik, hogy a Központi Statisztikai Hivatal múlt heti adatközlése szerint júniusra korábban sosem látott mértéket ért el, a 4,7 millió főt közelítette a hazai foglalkoztatás. Rekordmagasságba emelkedett az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma is Magyarországon. A 4 százalékos munkanélküliségi ráta változatlanul az egyik legalacsonyabb adat az Európai Unióban.

Az Eurostat idei első negyedéves összegzése szerinti 77,7 százalékos foglalkoztatási szinttel Magyarország a tagállami rangsor hatodik helyét foglalja el, mintegy hat százalékponttal múlva felül az uniós átlagot. A rendszerváltozás óta nem tapasztalt erősségű mutató lényegében a teljes foglalkoztatáshoz közeli állapotnak felel meg. A nemzetközi összehasonlító adatok alapján a 20-64 éves munkaerő-állományból Magyarországnál csak Hollandiában, Svédországban, Csehországban, Észtországban és Németországban dolgoznak többen - ismerteti az ITM.

Bodó Sándor a közleményben kiemelte: "mára eltagadhatatlanná vált, hogy a hazai foglalkoztatás bővülését csak átmenetileg vetette vissza a vírusválság. A sikeres gazdaságvédelmi erőfeszítésekkel meg tudtuk tartani a magyar emberek munkahelyeit. A jól célzott intézkedések arra is nyilvánvalóan alkalmasnak bizonyultak, hogy a gazdaság újraindítása érdekében új munkahelyeket teremtsünk. Ezzel szemben a Gyurcsány-kormányok segélyezésre építő gyakorlata feltűnően kudarcos: 2009-2010-ben még 600 ezer fő körül alakult az álláskeresők száma."

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.