Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Október 31. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A húsok és hústermékek áfájának csökkentését javasolja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A húsok és hústermékek áfájának csökkentését javasolja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra kéri az Országgyűlést, hogy a 2014-es adótörvényekről szóló döntésekor vegye figyelembe a mező- és élelmiszergazdaság szereplőinek az élelmiszerek, azon belül is első körben a húsok és hústermékek áfájának érdemi csökkentésére vonatkozó kérését.

Az élelmiszergazdaság jelentős ágazataiban vált mára egyértelművé, hogy a fejlődés egyik meghatározó gátja a piacból magának mind nagyobb szeletet kihasító feketegazdaság. Az európai összehasonlításban kiemelkedő mértékű 27 százalékos áfakulcs mellett, az adó egy részét vagy egészét eltitkoló, azt be nem fizető vállalkozások olyan mértékű piaci előnyhöz jutnak,amivel a legálisan működő cégek, termelők képtelenek versenyezni. Egyes ágazatokban a szakmai konszenzus már 30 és 50 százalék közé teszi az adómentesen forgalomba került termékek nagyságát. Különösen jelentős a különböző formájú áfacsalás mellett értékesített termékek mennyisége a sertés- és baromfihús, a zöldség-gyümölcs, a tej, a cukor, a liszt, az étolaj és a péksütemények piacán.

A húsiparban az elmúlt év vállalati kudarcairól szóló hírek az eseményeket csak felületesen szemlélők számára is egyértelműen jelezték, hogy súlyos problémák jellemzik az ágazatot, amelyek nem magyarázhatók mással, mint a feketegazdaság drasztikus térnyerésével. Ezért is üdvözölte a szakma, így a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is azokat a kormányzati, illetve kormánypárti nyilatkozatokat, amelyek a sertés- és baromfihúsok illetve hústermékek esetében az 5 százalékos áfa 2014-es bevezetését kezdeményezték. A mező- és élelmiszergazdaság szereplőinek többsége, így a NAK is megérti, hogy az állami költségvetés helyzetének figyelembevételével lehet csak az adóbevételek csökkenését eredményező döntéseket meghozni, így elfogadhatónak tartja azt, hogy első lépésben csak az élelmiszerek egy korlátozott körét érintse az áfacsökkentés. Abban a reményben támogattuk a kormánypárti kezdeményezést, hogy a sertés- és baromfi termékpályán megtett áfacsökkentési lépés pozitív tapasztalatai rövid időn belül visszaigazolják a döntés helyességét és a költségvetés helyzetének figyelembevételével a következő években mind több mezőgazdasági és élelmiszeripari termék kerül az alacsonyabb áfakulcs alá - áll a Kamara közleményében.

Természetesnek tartjuk a politikai döntéshozó azon igényét, hogy az áfa csökkenése azonnal és teljes mértékben épüljön be a fogyasztói árakba és ezáltal a lépésnek kedvezményezettje legyen minden a terméket megvásárló magyar fogyasztó. Meggyőződésünk, hogy a kiélezett piaci verseny - ami ezen a termékpályán jellemző - minden szereplőből kikényszeríti azt, hogy a fogyasztó felé az alacsonyabb áfának megfelelő árszinten értékesítse termékét - írják a közleményben. A NAK ugyanakkor azt a kormánypárti kezdeményezést is támogathatónak tartja, hogy hatósági eszközökkel is ellenőrizzék az áfacsökkenés fogyasztói árba történő beépülését és ehhez a munkához a Kamara felajánlja szakmai segítségét.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra kéri a kormányt illetve az Országgyűlést, hogy az adótörvényekre vonatkozó és jelenleg az Országgyűlés előtt lévő törvénytervezetet úgy módosítsa, hogy a törvényben már szerepeljen a sertés- és baromfi termékpályára vonatkozó áfakulcsok - a korábbi nyilatkozatokban elhangzott - 5 százalékos szintre való csökkentése. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara készen áll a kérdésben való gyors szakmai egyeztetésre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország