Városlista
2019. július 16, kedd - Valter

Hírek

2019. Január 21. 15:00, hétfő | PR

A hormonmentes fogamzásgátlásról röviden

A hormonmentes fogamzásgátlásról röviden

A fogamzásgátlás mindig egy központi kérdés, ha szexre kerül a sor. Van, aki ragaszkodik ahhoz, hogy ő biztosítsa saját maga számára a tökéletes biztonságot, míg mások a partnerre bízzák a védekezés lebonyolítását. Mindkét opció megfelelő, ha ésszel használjuk a fogamzásgátló eszközöket.

Hormontartalmú fogamzásgátló eszközök

Fogamzásgátló eszközök között is vannak olyanok, amik hormont tartalmaznak, míg vannak azok, amik hormonmentesek és így bárki használhatja őket.
A hormontartalmú darabok közé tartozik a fogamzásgátló tabletta, a mini pill, az injekció, valamint a hormontartalmú spirál. Ezek általában személyre szóló eszközök, hiszen a gyógyszer vényköteles, a spirált szakorvos helyezi fel, nem beszélve az injekcióról, amihez szintén el kell látogatnunk a nőgyógyászhoz.

Ennek ellenére nem minden nő szervezete bírja az ilyen eszközöket, mivel a bennük lévő hormon erőteljesen megkeveri a hormonháztartásukat. Éppen ezért mindenképp kell, hogy legyenek hormonmentes alternatívák is, hiszen a védekezés mindenkinek az érdeke.

Hormonmentes fogamzásgátló eszközök

Az első és legalapvetőbb hormonmentes fogamzásgátló eszköz a gumi óvszer. Bár sokan ódzkodnak tőle, mégis a legbiztonságosabb módja annak, hogy elkerüljük a nem kívánt terhességet és a nemi betegségeket. Nincs más, ami ennyire teljeskörűen védene mindkét dolog ellen, jelen esetben lényegtelen, hogy férfi, illetve női óvszerről van-e szó. Mert igen, létezik női óvszer is. Széles körben ismert kifogás, hogy azért nem használják egyesek, mert allergiásak a latexre. Ez mára már idejétmúlt beidegződés, mivel számos olyan óvszert gyártanak, amit azok is használhatnak, akik nem bírják a fenti anyagot.

A pesszárium is véd a teherbeeséstől, és a hatásmechanizmusa is hasonló, mint az óvszeré, de abban különböznek, hogy a fertőzéseket nem tudjuk elkerülni a segítségével. Ha elég ügyesen és pontosan helyezzük fel, akkor elég jó az esély a védelemre, de ha ezt még fokozni szeretnénk, akkor érdemes bevetni a spermicid géleket. Ezeket csak fel kell helyezni a hüvelybe és így majdnem 100 %-os a védelem.

A hormonmentes spirálokat nem mindenki szereti, mivel egy idegen test kerül felhelyezésre a hüvelybe és tart fenn steril gyulladást, de ettől függetlenül nagyon hatékony hormonmentes fogamzásgátló eszköz a terhesség elkerülésére.
A másik ok, amiért nem lopta be magát mindenki szívébe, hogy a szára egy picit kilóg, ezért a nagyobb mérettel megáldott férfiak esetleg érezhetik szex közben. Csak olyan nők számára ajánlott védekezési eszköz, akik már szültek legalább 1 gyermeket.

Végül pedig következzen 2 olyan védekezési mód, ami csak és kizárólag a maximális precizitással rendelkező hölgyeknek ajánlunk, mivel mondhatni betűről betűre kell betartani az utasításokat. Az egyik a hüvelytabletta, ami amellett, hogy fertőtleníti a hüvelyt, így szex közben a nemi betegségek valószínűsége a 0-hoz közelít, nagyon érzékeny dolog, mivel elég egy pontatlan felhelyezés vagy ha nem várjuk ki a hatóidőt és akkor a terhesség garantált. Vannak, akiket taszít, hogy megöli a spontaneitást és van, hogy néha habzik is aktus közben.

A másik alternatíva a naptár módszer, ami addig a pontig megbízhatónak tekinthető, míg percre pontosan jön meg a menstruáció. Amennyiben egy kis differenciál adódik a napok között, akkor már van esély arra, hogy a peteérés mégsem az adott napon következik be, így hiba csúszhat a gépezetbe.
A módszer lényege, hogy kiszámoljuk, hogy mikor esedékes a peteérés, és akkor nem élünk nemi életet, vagy maximum más módszerekkel védekezünk. Ennek a megbízhatósága azért vitatott.

Egy szó, mint száz, rendkívül fontos a védekezés, ezért mindegy milyen módszerrel, de vigyázzunk a saját és partnerünk egészségére!

Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 08. 18:00, hétfő | PR

A környezettudatos és hatékony ragasztószalagok nyomában

Otthonunkat szeretjük csinosítani, dekorálni. A falfelületekre naptár, képek, dísztárgyak kerülnek. Ilyenkor jól átgondoljuk, hogy hova verjük a szeget, vagy használjunk-e fúrót. De van egyszerűbb megoldás is!

2019. Július 08. 17:59, hétfő | PR

Zsaluzia kisokos verőfény ellen

Majdnem redőny, majdnem reluxa, mégis egészen más. Bemutatjuk az árnyékolás egy kevésbé ismert, de egyre népszerűbb, korszerű és tartós megoldását, amely igazi felüdülést hoz a nyári forróságban!

2019. Június 13. 10:36, csütörtök | PR

Nemzetközi és magyar sztárokkal indul az országos kerékpár fieszta

11 megyén és 100 városon át vezet Magyarország legnagyobb kerékpárversenye

2019. Június 06. 18:48, csütörtök | PR

Matrac a babának - fontosabb, mint gondolnánk

Az első ágy és benne az első matrac nagyon lényeges a gyerekeknek. Ha csak arra gondolunk, hogy az újszülöttek 16-17 órát alszanak - bár van, aki már születése után is csak 10 órát -, akkor ez teljesen érthetővé válik.