Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Augusztus 23. 09:15, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

A holland pénzügyminiszter nem adna több haladékot a görögöknek

A holland pénzügyminiszter nem adna több haladékot a görögöknek

A holland pénzügyminiszter nem helyeselné, hogy az európai partnerek további haladékot adjanak Görögországnak a költségvetési hiány lefaragására és a gazdasági reform végrehajtására.

"A reformok és a költségvetési lefaragások halogatása nem jó gondolat" - jelentette ki Jan Kees de Jager szerdán újságírók előtt.
Antonisz Szamarasz görög miniszterelnök szerdától több európai vezetővel tárgyal, és igyekszik rábírni őket arra, hogy támogassák a görög reformok időbeli elnyújtását, 2014 helyett 2016-ig történő átütemezését. Athénban találkozik Jean-Claude Juncker luxembourgi miniszterelnökkel, az euróövezeti pénzügyminiszteri csoport vezetőjével, majd Párizsban Francois Hollande francia köztársasági elnökkel, pénteken pedig Berlinben Angela Merkel német kancellárral. A berlini látogatás előjelei görög szemszögből nem biztatóak: Rainer Brüderle német szabad demokrata frakcióvezető szerdai nyilatkozata szerint a 2014-ig megvalósítandó reformprogram elhúzása nem jöhet szóba. Volker Kauder, a CDU/CSU-frakció vezetője ugyancsak kategorikusan kizárta a reformmenetrend módosítását, és ahhoz a német beleegyezés megadását.
"Csak lélegzetet akarunk venni" - indokolta Szamarasz a Bildnek adott nyilatkozatban a haladékkérést. Hangsúlyozta, hogy a hosszabb időtartam nem jelentene automatikusan több pénzigényt. Az athéni pénzügyminisztérium egyik magas beosztású illetékese - aki nevének mellőzését kérte - ugyanakkor úgy vélekedett, hogy az elkövetkező két évben az eddigi számításokhoz képest 2 milliárd euróval többet kell megtakarítani. A rossz gazdasági teljesítmény mellett ugyanis a vártnál alacsonyabb az adóbevétel, így az európai partnerekkel kötött megállapodásban szereplő 11,5 milliárd eurós mérlegjavítást csak akkor tudják elérni, ha 13,5 milliárd értékben hoznak takarékossági intézkedéseket.
Ha az időbeli elnyújtáshoz az eurózónabeli partnerek hozzájárulnának, a görögöknek évi 2,5 százalékpont helyett csak évi 1,5 százalékponttal kellene csökkenteniük a költségvetési deficitet.
Juncker azonban az RTL rádióállomásnak adott szerdai nyilatkozatában lehűtötte a gyors döntésbe vetett reményeket: közölte, hogy Görögország ügyében legkorábban októberben születhet döntés. Mint mondta, meg kell várni az Európai Központi Bank, az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) "trojkájának" közös jelentését. A három intézmény szakértői szeptemberben ismét Athénba készülnek, hogy a helyszínen tájékozódjanak a helyzetről.
A holland pénzügyminiszternek a görögökkel szembeni elutasító nyilatkozata abból a szempontból fontos, hogy csökkenti annak lehetőségét, hogy a németeket "egyedüli kerékkötőként" állítsák be, amire az elmúlt hónapokban számos próbálkozás volt.

Címkék: EU-Hollandia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.