Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Február 03. 08:00, péntek | Helyi
Forrás: infoCegléd

A hóember visszatér

A hóember visszatér

Bár a legtöbben már idejekorán elbúcsúztattuk a telet, ő mégis úgy gondolta bőven akad még tennivalója nálunk.

Sokan abban reménykedtünk, hogy az idei telet megúszhatjuk kemény fagyok és nagy mínuszok nélkül. Néha már-már a nagykabátot is lecseréltük, de az örömünk még korainak bizonyult. Az eddigi szokatlanul enyhe tél végül beadta a derekát, és úgy gondolta, megmutatja igazi erejét.

Az elmúlt napokban is repkedtek már a mínuszok, de az elkövetkezendő napokban még nagyobb hidegre számíthatunk, és hogy teljes legyen a „téli élmény” a havazás sem maradhat el.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint péntektől három napon át havazni fog. Az ország déli részén kezdődő havazás az Alföld területére várhatóan 20-30 cm vastagságú hótakarót borít majd. A hideg és a várható havazás miatt tizenegy megyében már most elsőfokú figyelmeztetés van. A hőmérséklet pénteken mínusz 5 és mínusz 18 fok között várható. Jövő héten néhol akár mínusz 25 fok is lehet, és legalább tíz napig nem számíthatunk enyhülésre.

Mi itt a Kárpát-medence biztonságában nem vagyunk hozzászokva az északi területekre jellemző fagyos időjáráshoz. A mostani időjáráshoz hasonlót 25 éve nem tapasztaltak térségünkben.

A Menhely Alapítvány az elmúlt napokban lakossági felhívást adott ki, melyben arra kér mindenkit, hogy a következő fagyos napokban különösen figyeljünk egymásra, és a közterületeken meghúzódó fedél nélküli emberekre! A Közép-magyarországi Regionális Diszpécser Szolgálat probléma esetén a nap 24 órájában hívható. Ha felszerelés, meleg ruha nélküli, segítséget kérő emberrel találkozunk a közterületeken, haladéktalanul hívjuk a Diszpécser Szolgálatot a +36 1 338 41 86-os telefonszámon! A Szolgálat gondoskodik arról, hogy a krízis helyzetben levőkhöz a leghamarabb eljussanak az utcai szociális munkások. Ha eszméletlen, végtagtörött, fejsérült vagy zavart embert látunk, értesítsük a mentőszolgálatot!

A kemény fagy beállta miatt a vasúti közlekedésben is számítanunk kell kisebb nagyobb késésekre, és a jelentős hótakaró miatt fokozottan oda kell figyelnünk az utakon is. És ne feledkezzünk meg házi kedvenceinkről sem, akik mint mindig, most is számítanak gondoskodásunkra. Langyos víz és zsírban gazdag ételekkel tehetjük számukra elviselhetőbbé a hideg időjárást.

A hideg időjárás senkinek sem kedvez, legfeljebb a nálunk élő pingvinek örülhetnek. Nekünk viszont sapka, sál, nagykabát!

Címkék: FirKata

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció