Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2011. Október 21. 10:39, péntek | Helyi
Forrás: infoCegléd

A hétvégén esik fejünkre a németek műholdja

A hétvégén esik fejünkre a németek műholdja

Újabb használaton kívüli műhold unta meg a végtelen űr meseszép panorámáját és a csillagok feltérképezésének végeztével marasztalhatatlanul elindult bolygónk felé.

Alig töröltük még le a megkönnyebbülés verejtékcseppjeit homlokunkról az amerikai UARS műhold becsapódását követően, máris itt a következő „égi áldás” a német ROSAT visszatérésével.
A 21 éve felbocsátott teleszkóp 2,4 tonnás
súlyával jócskán alul marad a korábban földet ért UARS-al szemben, alkatrészei azonban jóval nagyobb arányban élik majd túl a becsapódást. Az űrteleszkóp 1999-es kikapcsolása óta kering űrszemétként a Föld körül.

A német űrrepülési központ (DLR) vezetői szerdán közölték, hogy a mára működésképtelen műhold már kevesebb, mint 240 km-re kering a Föld felszínétől. Becsapódásának helyszínét és időpontját azonban egyelőre még csak annyira pontosan sem tudják megjósolni, mint korábbi elődjének, az UARS-nek földet érését. A szakemberek számításai szerint a műhold valamikor október 22. és 23. között lép majd légkörünkbe az igencsak sietős 28 ezer km-es sebességgel. Az előzetes számítások egyelőre annyira bizonytalanok, hogy akár plusz-mínusz két nap is lehet az eltérés a mostani becslésektől. Mivel a műholdnak nincs hajtóműrendszere, ezért visszatérését a Földről nem tudják irányítani. A Rosat orbitális pályája az 53. északi szélességi foktól az 53. déliig terjed, amely a Föld nagy részét lefedi. Ez azt jelenti, hogy a szonda töredékei Kanadától Dél-Amerikáig bárhova leeshetnek.

A 2,4 tonnás teleszkópnak valamivel több, mint egyharmada ég el, a maradék 1,8 tonna pedig akár 30 darabra is széteshet. A műhold röntgencsöveit előrelátóan komoly hővédő burkolattal látták el, ami megvédi a súrlódásból keletkezett hőtől. A legnagyobb egyben maradt alkatrész feltehetően az űrteleszkóp szupererős optikai rendszere lesz majd, amely ha nem esik szét, önmagában is 1,6 tonnát nyom majd.
Annak az esélye,
hogy a becsapódó műhold miatt ember sérül majd meg, 1:2000-hez, de a Föld –leírhatatlanul sok- hétmilliárd lakosa egyenként 1:14 ezer milliárdhoz eséllyel számíthat arra, hogy a műhold valamelyik darabja pont őt találja majd el.

A változóan felhős ég mellett északon és nyugaton több, míg másutt kevesebb napsütés ígérkezik. A hőmérséklet napközben 11 és 16 0C fok között alakul, hétvégére pedig ismét heves meteorzápor várható. – a jövő időjárás előrejelzése akár így is hangozhat majd, ez azonban nincs is már olyan messze, mint hinnénk, hiszen a fent kreált előrejelzés most hétvégére is igaz lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció