Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2011. Július 29. 15:55, péntek | Helyi
Forrás: infoCegléd

A hétvége boldoggá tesz

A hétvége boldoggá tesz

Itt van! Végre eljött a várva-várt, a sokat emlegetett, a csupa nagybetűs PÉNTEK.

A hét utolsó (sokak számára) munkanapja, minek után egy újabb csodaszép hétvége köszönt ránk, hogy kipihenjük és elfeledjük a munkával és gondokkal teli hétköznapok borúsabb perceit.

Egy nemrég végzett felmérés eredménye szerint az építőmunkásoktól kezdve a titkárnőkön át az orvosokig és ügyvédekig, minden embernek jobb a kedve, fizikai állapota és fájdalomtűrő képessége a péntek estétől vasárnap délutánig terjedő időszakban. A kutatók szerint az ún. „hétvége effektus” főleg annak köszönhető, hogy ilyenkor az ember szabadon dönt programjáról, időbeosztásáról, és jóval több időt szakíthat rá, hogy szeretteivel és barátaival legyen.

Kutatási eredmények bizonyítják, hogy a szabadidő az egyének egészségi állapota szempontjából is nagyon fontos. A szabad időbeosztás, pihenés, kirándulás és egyéb szabadidős tevékenységek alapvető pszichológiai szükségletinket fedezik, melyek segítenek, hogy ne terheljük túl szervezetünket.
A kutatás során a tudósok 18 és 62 év közötti felnőttek mindennapjait vizsgálták. Az önkéntesek heti legalább 30 órát dolgoztak. Három héten keresztül a résztvevőknek minden nap egy kérdőívet kellett kitölteniük, amelyek főleg a kedélyállapotukkal kapcsolatos kérdéseket tartalmaztak.

Az eredmények alapján egyértelmű, hogy mind a nők, mind a férfiak hétvégén sokkal jobban érzik magukat mentális és fizikális értelemben is.
"Az autonómia tehát nagyon fontos az általános jó kedélyállapot megőrzésében. Hétvégén senki nem mondja meg, mit csináljunk és mikor. Nincsenek határidők, külső nyomás, ezért sokkal nyugodtabbak vagyunk, és valóban azt csinálhatunk, amit akarunk" - nyilatkozta Ryann professzor.

Egy másik kutatás szerint azonban a hétvége nem elég a túlfeszített munkahét kipihenésére. A kutatás részleteit a Professzionális Alvási Társaságok Egyesületének (mert, hogy ilyen is van) éves találkozóján ismertették a kutatók.
A tanulmány szerint azok számára, akik egész héten keményen dolgoznak, és naponta csupán legfeljebb 6 órát tudnak aludni, nem elég a hétvége arra, hogy kipihenjék magukat.

A kutatásokból ugyanakkor az is kiderült, hogy a nők a férfiaknál sokkal jobban viselik az alváshiányt és a vele járó fáradtságot.


Hogy a felhalmozódott alváshiányt, vagy az otthon tornyosuló személyes feladatinkat pótoljuk inkább hétvégén, azt mindenki maga döntse el, mindenesetre ha tehetjük, vegyünk egy nagy levegőt és fújjuk ki magunkat!

 FirKata
 

Címkék: FirKata

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció