Városlista
2019. november 13, szerda - Szilvia

Hírek

2018. Április 12. 16:28, csütörtök | PR

A helyes nyelvvizsga választása

A helyes nyelvvizsga választása

Egyre kevesebben állnak meg a diplomához szükséges egyetlen nyelvvizsgánál. Ha több nyelven beszélsz, már nyertes vagy, de nem mindegy, angolból vagy mondjuk, olaszból teszel magasabb szintű vizsgát.

Itthon – és Európa nagy részén – statisztikailag mindent visz az angol nyelvtanfolyam. Iskolák százai adnak lehetőséget kezdőknek, haladóknak a lazább vagy intenzív tanulásra. Ez nem véletlen: az angoltudásért ma már nem jár pluszpont, hanem alapkövetelmény lett, aminek muszáj megfelelni. Sok hazai egyetemen és főiskolán egy nyelvvizsga kötelező diplomaszerzéshez, azonban bölcsen teszed, ha nem csak letudni akarod a minimumot, hanem egy másik, például német vagy spanyol nyelvből is felvértezed magad.

Melyiket válasszam?

Ez pedig már adja is a kérdést, miből tegyél vizsgát, miből menj szaknyelvire. A legtöbb nyelvvizsga központban, például az Euroexam-ben is, igénybe vehetsz tanácsadást, ahol a szakértők segítségével tudod neked a legjobb, leghasznosabb, legpiacképesebb kombinációt kitalálni. Ha csak nem nagyon speciális pályára készülsz, a minél magasabb szintű angollal nem hibázhatsz. Itthon általánosan jó referencia a francia és a német, a feljövők között pedig az orosz, a spanyol és többek között a kínai is megtalálható. Kisebb vagy exotikus nyelvek a legtöbb esetben inkább érdekességként jöhetnek jól: egy konyhanyelvi szintű szuahélivel például a HR osztályon is könnyebben emelkedsz majd ki a tömegből.

Ne ess kétségbe, ha a második – vagy harmadik – nyelveden nem tudod magad biztonságos nyelvvizsga-kész szintre felhozni! Egy felsőfokú vagy szakmai középfokú, államilag elismert vagy nemzetközileg is elismert papír már megfelelő lehet karriered elindításához. Minden más, tényleges nyelvtudás jó, ha van, és nem lesz értéktelen oklevél nélkül.

Speciális esetek

Természetesen az angol nem egyeduralkodó. Ha már most tudod, melyik vállalat amszterdami irodájában akarsz majd elhelyezkedni, magától értetődően számodra a holland lesz a legértékesebb, Ókori Egyiptomot kutatni kívánó régészként arabból kell, hogy bizonyítványt kapj. Második nyelvként azonban az angol mindenkinek nyugodt szívvel ajánlható, hiszen legyen szó kapcsolattartásról, kollégákkal való találkozókról vagy utazásról, egy haladó szinttel már mindenhol könnyen megérteted magad.

Sosem késő!

Nem az egyetem vagy a főiskola az utolsó lehetőség a nyelvtanfolyamra járásnak. Ma már korántsem szokatlan, ha valaki munka mellett vesz nyelvleckét, tanulja az igeidőket, gyakorolja a hallott szöveg megértését. A legtöbb nyelviskola kínál részmunkaidős vagy teljes állással összeegyeztethető kurzusokat. Ne feledd: a jó pap holtáig tanul!

Címkék: euroexam

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 08. 15:58, péntek | PR

Ötletek kis- és nagy lakások rendszerezéséhez

Egy kisebb lakás okos berendezése mindig nagyobb kreativitást igényel, ám pár ötletes trükkel és helytakarékos, dekoratív polccal a rendszerezés már nem is jelent olyan nagy kihívást.

2019. November 08. 15:56, péntek | PR

Felújítandó lakás - megéri megvenni?

Csúcson vannak a lakásárak, elsősorban a fővárosban. Sokan inkább használt lakást, akár romos házat vesznek, mivel nincs elegendő tőkéjük a piac legjobb ajánlataihoz. Mit érdemes átgondolni ilyen esetekben?

2019. November 08. 15:55, péntek | PR

Csillár: giccs vagy dizájnelem?

A csillárt lehet szeretni is meg nem is. Ám ma már sokféle lámpa tartozik a csillár kategóriába, a moderntől kezdve természetesen a klasszikus kristálycsillárokig, ezért sokféle otthont tehet stílusossá.

2019. November 08. 15:54, péntek | PR

Mert a szép redőny öltöztet!

Min múlik a redőny ára? A simogató őszt lassan napközben is felváltja a csípős hideg. Az ablakfelületek könnyebben kiengedik a meleget, ezért több hőfokot is a lakásban tarthatunk, ha redőnyt szerelünk fel.